• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Mondeo MK3, 2.0 TDCI, 130 km, pytanie o prawidłowe parametry.

drzewko

Bywalec
Punktów
0
Witam
Diagnozuję samochód marki Ford Mondeo MK3, 2.0 TDCI, 130 km.

Objawy : Auto odpala bez problemu nawet przy -15*C, samochód bardzo dynamicznie przyspiesza, silnik pracuje równo i ma dużą kulturę pracy, lecz przy przyspieszaniu pojawia się mieszany czarny - ciemny szary dym i utrzymuje się przez cały okres wciśniętego pedału gazu. Zauważyłem też, że auto lepiej przyspiesza z minimalnie wciśniętym gazem ( mniej kopci ) niż gdybym go bardziej docisną.

I z tond moje pytanie o parametry :

EGR ( bez elektroniki ) zaślepiony.
Przepływomierz na biegu jałowym po rozgrzaniu silnika do temperatury roboczej pokazuje mi 12- 14g/s., gdzieś w parametrach tego silnika wyczytałem, że powinien pokazywać 7g/s lecz nie wiem czy to akurat są poprawne dane. (ale mogło by to być przyczyną).
Korekta wtryskiwaczy odczytana programem diagnostycznym waha się w granicy 0,10mg do 0,30mg naprzemiennie pomiędzy wtryskiwaczami. Jakiś czas temu robiłem próbę przelewową i wyszło gdzieś w granicach 40 ml - 60 ml na biegu jałowym przez około 5 min. pracy silnika

Jakie ma być prawidłowe ciśnienie sprężania (w granicach 30 atm ), lecz tu akurat myślę że ten pomiar nie będzie miał większego znaczenie bo auto pali super.

Dodam jeszcze, że brak jakichkolwiek kodów błędów.
Jeśli macie jakieś dane techniczne i parametry silnika to byłbym wdzięczny.
Co możecie jeszcze poradzić ?.

Dodam jeszcze, że rozrząd świeżo wymieniony.

drzewko

Bywalec
Punktów
0
ok postaram się jutro zrobić prześlę.

A myślisz, że turbina niedoładowywuje ? auto przyspiesza bardzo ładnie.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Który rok auta?
Turbo z elektryką czy podciśnienie?
Wtryski wszystkie po równo na przelewach?
Czym diagnozowane?
Na najwyższym biegu przy 120 i wciśnięciu pedału na maxa nie zapala się sprężynka?

drzewko

Bywalec
Punktów
0
Chyba, że czujnik ciśnienia doładowania daję błędne dane tak ? to miałeś namyśli.

Rok 2001, nie sprężynka się nie zapala wszytko jest ok można go gonić bez najmniejszego problemu. turbo na podciśnieniu bez elektryki. co do wtrysków na przelewach to robiłem już dłuższą chwile temu i wynik się wahał w granicach: 1-42, 2-40, 3-50, 4-55, już dokładnie nie pamiętam ale mniej więcej takie wyniki. Będę musiał je powtórzyć. Diagnozowane programem DELPHI. Dodam, że były również wymieniane wszystkie koniki zaworowe wraz z regulatorami.

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Turbo nie wyrabia, nic nie gwiazda, furczy, pierdzi pod maska? Przy pełnym gazie? Kup włamywacz do hamulców i delikatnie psikaj po przewodach i IC jak silnik zagrzechocze to masz nieszczelnosc

drzewko

Bywalec
Punktów
0
właśnie nie, silnik pracuje cicho , miękko i bez jakichkolwiek objawów nieszczelności ( wiem bo już trochę tych silników w nieszczelnościami się zdarzyło ). turbo nie gwiazda. tylko to nieszczęsne kopcenie.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A przy rozpędzaniu nie słychać przypadkiem stukania - klekotania (trzeba jechać z otwartą szybą bo inaczej słychać nie będzie)?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Tak jak Stig napisał. Wykresy ciśnień wstaw. 3 bieg but i najlepiej pod górę

drzewko

Bywalec
Punktów
0
dziś się okazało, że egr ma nieszczelną membranę i nie trzyma do końca podciśnienia, wcześniej odczytałem błąd P007F, co on oznacza, z tego co udało mi się rozkodować to czujnik temperatury zasysanego powietrza.

Do góry Bottom