• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford S-Max 2.0 tdci

MariuszZet

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Brodnica
Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu mam problem z szarpaniem podczas delikatnego dodawania gazu. Szarpanie jest na tyle mocne że ciężko trzęsie całym autem. Znika gdy dam gaz na Maxa. Auto ma moc i poza tym nic się nie dzieje. Znajomy podłączył kompa i podczas jazdy wykres ciśnienia paliwa strasznie skacze gdy auto zaczyna szarpać. Czy to oznacza że wtryski lub pompa wtryskowa kończy żywot??

Pozdrawiam

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
podczas jazdy wykres ciśnienia paliwa strasznie skacze gdy auto zaczyna szarpać. Czy to oznacza że wtryski lub pompa wtryskowa kończy żywot??
Równie dobrze te zmiany ciśnienia mogą być skutkiem a nie przyczyną szarpania.
Czyli, że komputer stara się temu przeciwdziałać i zapobiec szarpaniu.

MariuszZet

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Brodnica
Równie dobrze te zmiany ciśnienia mogą być skutkiem a nie przyczyną szarpania.
Czyli, że komputer stara się temu przeciwdziałać i zapobiec szarpaniu.
Tak więc od czego powinienem Zacząć?
Dodam tylko ze początkowo myślałem. Że to od turbiny, jednak turbinę dale. Do regeneracji i jest nadal tak samo.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Pierwsze to bym przegonił ,,Dziada,, z Teckiem w przełyku,i dopiero wtedy bym zaczął dumać, jeśli to nie przyniesie skutku,tylko przegonienie i to nie chwilowe,przynajmniej 140 km/h przez sdłuższy okres,każdego diesla jakiego kupiłem odmuliłem w ten sposób tak,że ,hej.Jednego tylko nie mogłem,miał pęknięcie w przewodzie do turbiny w takim miejscu i w taim zakresie,że tylko macanie i mocne wbijanie paluchów odkryło ,,grotę,,normalnie nie było szans wykucać,była od spodu blisko turbiny,co do szarpania u
mnie powodem były albo filtr albo nieszczelność ukł.paliwowego,raz przy szybkozłączce przy pompie wtryskowej,wystarczyło,że się pociła,w drugim dziurka o wielkości końcówki szpilki,jakby ktoś przekłuł rozgrzaną końcówką,to wystarczyło by szarpały.

Ostatnia edycja:

MariuszZet

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Brodnica
,co do szarpania u
mnie powodem były albo filtr albo nieszczelność ukł.paliwowego,raz przy szybkozłączce przy pompie wtryskowej,wystarczyło,że się pociła,w drugim dziurka o wielkości końcówki szpilki,jakby ktoś przekłuł rozgrzaną końcówką,to wystarczyło by szarpały.
Tylko widzisz tu szarpanie jest prY obrotach powiedzmy 2500 rpm. Jak depne do podłogi to idzie bez zająknięcia. Zawór n75 sprawdzony. Czujnik ciśnienia nowy., turbina po regeneracji a problem pozostał.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
U mnie było identycznie,niewielkie przecieki takie objawy dają,paliwo nie ma czasu przy depnięciu na to by wyciekać gdyż towarzysz za plecami pcha ,przepchnie poza nieszczelność,jedynie przy większych nieszczelnościach jest odwrotnie,może być b.niewielka nieszczelnść,filtr paliwa będzie drożny w tym przypadku.

MariuszZet

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Brodnica
przyznam ,że ostatnio miałem problem z jednym wtryskiem a mianowicie poluzowało się mocowanie przewodu paliwowego ( tam gdzie jest nakrętka ) i paliwo tryskało na cały silnik. ale dziękuje za podpowiedz , na pewno to sprawdzę .

Do góry Bottom