• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Tourneo Custom wymiana pompy ABS

Radzio918

Gaduła
Dołączył
27.06.2018
Postów
71
Punktów
3
Cześć.
Mam uszkodzony sterownik ABS/ESP (brak komunikacji w aucie i na stole). Zasilania, masy, CAN - sprawdzone wszystko jest. Wiem, że jak wymienię pompę na inną to trzeba ją zakodować. I tu rodzą się dwa pytania . Czy można używaną pompę zakodować przez forscan ? Czy pompa musi być nowa i tylko FDRS przez passthru ?
Pozdro.
 

Styber

Bywalec
Dołączył
12.12.2021
Postów
68
Punktów
16
Wiek
26
Czy można używaną pompę zakodować przez forscan ? Czy pompa musi być nowa i tylko FDRS przez passthru ?
O Forscanie zapomnij. Ogarnia roczniki do maks 2010.
Pompa może być używana. Nie musi być FDRS. Można zakodować też IDSem, tylko potrzebujesz login dealerski.
 

Radzio918

Gaduła
Dołączył
27.06.2018
Postów
71
Punktów
3
O Forscanie zapomnij. Ogarnia roczniki do maks 2010.
Pompa może być używana. Nie musi być FDRS. Można zakodować też IDSem, tylko potrzebujesz login dealerski.
Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że w fordzie ABS jest traktowany jako moduł bezpieczeństwa i nawet programowanie online jest trudne przez niezależny serwis. Czy to prawda ?
Automatyczne połączenie postów:

Poza tym będę chciał to zrobić przez frds po passthru bo nie mam ids.
 

autoserwisgd

Gaduła
Dołączył
5.05.2020
Postów
81
Punktów
10
Tak ale musisz miec konto dealera ford. Zwykle konto dostepu nie wystarczy do immo
Automatyczne połączenie postów:

Skad jestes?
 

autoserwisgd

Gaduła
Dołączył
5.05.2020
Postów
81
Punktów
10
To za daleko masz do mnie... chyba bedziesz musial poszukac kogos w swojej okolicy.
 

Radzio918

Gaduła
Dołączył
27.06.2018
Postów
71
Punktów
3
Walczę dalej z pompą ABS. Wykupiłem dostęp do frds ale potrzebne jest jakieś konto nastf. Ktoś wie może jak się tam zalogować albo jest mi wstanie pomoc online ? Nie mogę zrobić klona starej pompy bo umarła i nie mam z nią w ogóle komunikacji w aucie czy na stole. ... Is dead :)
 

Załączniki

  • IMG_20220722_154258.jpg
    IMG_20220722_154258.jpg
    927,5 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnio edytowane przez moderatora:

Misiek

Administrator
Dołączył
6.10.2010
Postów
6431
Porady
4
Punktów
2373
Miasto
Szczecin
WWW
auto-mis.szczecin.pl
Korzystałem z FRDS i nigdy takiego komunikatu nie widziałem. Może konto zarejetrowałeś jako nie warsztat? Jeżeli tak to albo zmień profil i o ile jest taka możliwosć albo rejestruj nowe jako specjalista od wszystkiego.
 

autoserwisgd

Gaduła
Dołączył
5.05.2020
Postów
81
Punktów
10
No pisalem ze musisz miec konto serwisowe
Automatyczne połączenie postów:

Na zwyklym koncie nie zrobisz nic zwiazanego z immo
 

Styber

Bywalec
Dołączył
12.12.2021
Postów
68
Punktów
16
Wiek
26
Takie konto(NASTF) można zdobyć chyba tylko w USA.
W EU potrzebny jest login dealerski:

...albo pomoc kogoś kto taki dostęp posiada.
(na PW podsyłam Ci kontakt do takiej osoby)
 

Radzio918

Gaduła
Dołączył
27.06.2018
Postów
71
Punktów
3
Korzystałem z FRDS i nigdy takiego komunikatu nie widziałem. Może konto zarejetrowałeś jako nie warsztat? Jeżeli tak to albo zmień profil i o ile jest taka możliwosć albo rejestruj nowe jako specjalista od wszystkiego.
Konto zarejestrowałem jako niezależny serwis, więc nie wiem. Mogę założyć nowe konto jako konto dealerskie ale nie sądzę żeby to było takie proste. A ty masz konto dealerskie ?
 

Radzio918

Gaduła
Dołączył
27.06.2018
Postów
71
Punktów
3
Dobra udało się. Dziękuję wszystkim za pomoc w szczególności użytkownikowi Styber za namiar do człowieka co ogarnął to FDRS przez online kontem dilerskim. Inaczej nie ma opcji.
Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam.
 
Do góry Bottom