• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford transit uszkodzone kolo dwumasowe

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Witam. Mam na warsztacie reklamację. Miesiąc temu zakładałem nowe koło dwumasowe ori z aso, do tego sprzeglo Sachs z wysprzeglikiem. Po 5 tys km coś zaczęło hałasować. Koło dwumasowe wywalone gorzej jak stare. Przypadek czy coś z montażem poszło nie tak? Nowe śruby, koło ori....pierwszy raz miałem taki szybki powrót i tak wyglądające koło... montować inny zestaw czy zwrócić uwagę na coś innego?. Pozdro
Generalnie koło nie straciło amortyzacji w lewo i prawo, jest ten moment tłumienia ale na środku jakby tulejka zużyta aż wióry widać... I przez to duży luz ,wibracja na biegu jałowym, całe nadwozie pracowało jakby 1 cylinder wypadał :) pytanie czy to jakiś felerny produkt czy może coś innego przyspieszyło zużycie koła....

Załączniki

• Screenshot_20250612_221520_Gallery.jpg
    Screenshot_20250612_221520_Gallery.jpg
    652 KB · Wyświetleń: 21
  • Screenshot_20250612_221513_Gallery.jpg
    Screenshot_20250612_221513_Gallery.jpg
    772,5 KB · Wyświetleń: 21

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Luz na wałku skrzyni - osiowy i wzdłużny.
korekcja wtryskiwaczy, utopijnie to jeszcze sprężanie, do tego szybkość rozrusznika przy odpaleniu ze spadkiem napięcia.

Z czymś takim nie są w stanie wygrać reklamacji. Mówię o ASO.

o rozruszniku piszę, z racji, że jakiś VW, czy luk ? na to właśnie chorował. za mała prędkość na rozruszniku i szlag trafiał koło w moment.

Edit - Tam nie powinno być jeszcze jakiegoś łożyska w wale / dwumasie do wałka sprzęgłowego ?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
W starej dwumasie nie ma. W wale mało miejsca jeśli chodzi o łożysko ,które ma wejść na wałek sprzęgłowy. Spróbuję potwierdzić to w aso.

Wracając do tematu to aso potwierdza ze łożyska w kole dwumasowym jak i wale korbowym nie ma . Założyłem nowy zestaw , do tego wysprzeglik i pojechał. Nie zauważyłem innych nieprawidłowości. Zobaczymy jak będzie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom