• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Freelander

Jawa151

Bywalec
Punktów
1
Witam proszę o opinię tych którzy posiadali(ją) takie auto.
Dopiero co zakupiłem landka 1,8.2001r.
Mam pytanie odnośnie napędów,dopatrzyłem się ze skrzynia była juz rozbierana.
Jednak auto na drodze jak i lekkim terenie sprawuje się ok nic nie huczy, nie ściąga leci bez oporów,jednak przy maksymalnym skręcie czuć opór lekki,cofając troszkę większy.Nic nie puka i nie łamie się.Jednak niewiem czy to jest normalne a na forumach piszą różnie,chcę się zapytać fachowca który się zna w tych klockach.Frelek ma przejechane ok 170tyś po silniku nie widać żeby miał więcej.Może ktoś ma książkę ksero bardzo bym prosił bo tu nieznalazłemPozdrawiam wszystkich mechaników.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
98
Freelander ma stały naped na 4 koła wiec lekkie przyhamowanie na skreconych kołach zwłaszcza na wstecznym jest normalnym objawem,170 tys to nie tragedia dla tego silnika ale najwazniejsze to uwazaj na poziom płynu chłodzacego to silnik seri "K" czy konstrukcja warstwowa skrecana bardzo długimi srubami,podatna na przegrzanie i wydmuchniecie uszczelki, po ostrzejszej jezdzie zwłaszcza w terenie odczekaj 2-3 min aby zrownowazyć temperatury,drugi wrażliwy element to przekładnia kątowa IRD (zwana czasem reduktorem) dbaj o olej 75w90 dobrej marki i zerkaj na odpowietrznik jak sie zapcha błotem będa wycieki,polecam stronke forum.roverki.eu i program RAVE jak cos to pytaj

Załączniki

• olej ird.jpg
    olej ird.jpg
    36,5 KB · Wyświetleń: 3

Jawa151

Bywalec
Punktów
1
Dzięki za odp.U mnie koledzy (mech.) są tego samego zdania.Prosił bym jeszcze o zasadę działania sprzęgła wiskozowego lub jakiś materiał na temat landka.Pozdrawiam wszystkich mechaników:)

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Lepiej upewnij się ile ma pilotów od centralnego i jak ma wszystkie to sprawdź czy działaja.... bo będą jaja

Do góry Bottom