• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

galaxy'03 1.9 tdi ANU problemy z silnikiem.

areck

Nowy
Punktów
0
Witajcie. Nie dawno moja zona kupila sobie forda galaxy 2003 r 1.9 tdi . No i oczywiscie mnie przypadl zaszczyt dbania o strone techniczna tego " kloca" . Sceptycznie do niego podchodze bo nie przepadam za dieselami. No ale to nie ten problem moim cierniem w oku jest pasek wielorowkowy alternatora. Problem zaczol sie jakis czas temu gdy ten pasek zaczol piszczec przy skrecaniu kolami. Wymienilem pasek na nowy , pojezdzila nim troche i znowu piszczy. Poszedlem po rozum do mechanika..... kazal wymienic mi rolke na alternatorze. Wymienilem ale mechanik co mi ja robil zalorzyl rolke 3 mm mniejsza niz orginal oraz wymienil pasek na mniejszy. Super. Przelecialem tym autem ponad 2000 km i problem zaczol sie na nowo. Wymienilem napinacz i znowu pasek bo tamten jakos sie ROZCIAGNOL. Orginalnie pasek powinienem miec 6dpk1195 a mam 1188 i udalo mi sie znalezc dosyc szeroki wiec rolka napinacza nie lata mi po kole od pompy jak to bylo wczesniej. Wymiany dokonalem jakos tydzien temu a wczoraj jak zona podjezdzala pod dom to uslyszalem ze pod maska cos popiskuje cichutko. Moze mam fobie z tym paskiem ale wolal bym wiedziec co dalej moglbym zrobic w razie W. Prosze was o rade i opinie na ten temat. Pozdrawiam.

areck

Nowy
Punktów
0
Nie wiem , jak mu się przyglądam to wygląda normalnie ale ja jestem laikiem w tym temacie, ma takie minimalne ruchy na lewo i prawo ale to może z 1 mm...

A najdziwniejsze dla mnie jest to jak dzisiaj sprawdzalem mu olej to zauwazylem ze w przeciagu 11.000 zżarł 600ml oleju. Nie znam sie na dieslach ale to chyba za duzo....

Ostatnio edytowane przez moderatora:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Niestety przy pompowtryskach zużycie oleju to niemal norma, szczególnie przy pałowaniu po autostradach lubi wychlać.
Racja Ostry , to jednostka VW i niestety , co do piszczenia w pełnym skrócie to w książce serwisowej też jest aby unikać trzymania kierownicy w tej pozycji bo nie tylko pasek ale i pompa wspomagania pójdzie . Więcej o tym szukaj w necie . Przełóż wszystko po staremu na oryginał.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja obstawiam styrane kolko na pompie wspomagania, ono juz stracilo ksztalt klina i kazdy nowy pasek predzej czy pozniej tez straci kliny i zacznie piszczec. Sprawdz po prostu stan kol pasowych na pompie wspomagania i kole pasowym walu, wkoro wyeliminowales napinacz i kolo alternatora zostaje tylko to. Paski nie maja wiekszego znaczenia moim zdaniem, AISIN dodaje do napinacza zd30 contitecha i nie piszczy, wiec paski to sprawa raczej doswiadczen indywidualnych.

areck

Nowy
Punktów
0
hmmm.. będę musiał poszukać jakiegoś dobrego mechanika, bo ten co mi wymieniał koło alternatora założył 3 mm mniejsze i z tego powodu nie założyłem oryginalnego paska, zdechło ogrzewanie przedniej szyby, przełożyłem nowe bezpieczniki i nic... waszym zdaniem 1.9 tdi ANU to dobra jednostka czy lipa??? jak by toś znał dobrego mechanika w szczecinie albo w stargardzie szczecińskim to poprosze o namiary..

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
srednica kola na alternatorze nie ma znaczenia, tak samo jjak dlugosc paska jesli napinacz pracuje w prawidlowej pozycji. tak samo ogrzewanie szyby, moze byc zwiazane z brakiem ladowania, duze odbiorniki pradu i ich wlaczenie najczesciej uwarunkowane jest pojawieniem sie ladowania aku. zabezpiecza to akumulator przed przd nadmiernym rozladowaniem.

Do góry Bottom