• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 prawy kierunkowskaz miga bardzo szybko, brak światła na zewnątrz

Pinokioo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Mam taki problem - auto VW Golf 4, mianowicie prawy kierunkowskaz miga bardzo szybko przy czym to miganie jest umowne bowiem na zewnątrz auta nie ma światła, słychać jedynie w środku.
z lewym nie ma problemu, kiedyś uczono mnie że taka sytuacja ma miejsce gdy któraś z żarówek jest przepalona no ale u mnie wszystkie działają poprawnie, widać to chociażby po włączeniu świateł awaryjnych lub gdy prawy kierunkowskaz raz na jakiś czas zadziała poprawnie.
Czy winą może być przełącznik/manetka przy kierownicy? Czy wówczas obydwie strony nie działały by poprawnie? Z czego może wynikać ten problem?

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Nie do końca chyba zrozumiałem, piszesz, ze na zewnatrz nie ma swiatła, a potem, ze wszystkie ok. Włącz tylko prawy kierunkowskaz i sprawdz czy miga wszedzie (z prawej strony) przód, tył, bok.

Pinokioo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
To jeszcze raz..
są trzy opcje:

1) gdy włączę światłą awaryjne - wtedy świeca wszystkie tj przód 2x, boczne w błotnikach 2x i tylne 2x
2) włączam lewy kierunkowskaz manetką przy kierownicy - świeci wszystko i działa poprawnie
3) włączam prawy kierunkowskaz manetką - wówczas raz świeci ok, drugi raz migota szybko ale tylko dźwięk, bo zarówno na desce na zegarach nie ma zielonej strzałki ani na zewnątrz kierunkowskazy nie świecą.

Przy czym ostatnio coraz częściej jest problem z tym prawym bo na zewnątrz nie ma nic a w kabinie słychać 2x szybsze migotanie - dźwięk.
Pytanie co to za objaw?

Po prostu jak fiksacje ma prawy kierunek to nie pali się w środku na zegarach ta strzałka:

ani nie ma świateł kierunkowskazów na zewnątrz od prawej strony

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
ja zrozumiałem i pewnie manetka...sam włącznik kierunkowskazu prawego.
Sprawdź: postojowe bez zapłonu, kierunek lewy bez zapłonu powinno palić się postojowe lewe, prawy kierunek bez zapłonu powinno być postojowe prawe(o ile ma taką opcję)

Pinokioo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Hmm wg mnie reszta świateł działa...
Tzn jak mam przekręcić kluczyk bez odpalania? i sprawdzić postojowe? w golfie 4 chyba jest tak że po prostu palą się te "tzw" zezy jednocześnie

a kierunki to oddzielny temat, ale sprawdzę.

Pinokioo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Miałem tak samo w golfie , u mnie to był brak masy w kostce od świateł z tyłu , przewód był przepalony skopcony , po wymianie kostki wszystko wróciło do normy, przewód jak pamiętam ten kostce to brązowy grubszy, warto to sprawdzić.

Do góry Bottom