1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Golf V 1.9 tdi problem z nowym sprzęgłem

Dyskusja w 'Układ napędowy' rozpoczęta przez użytkownika colin578, 22-10 18.

  1. colin578

    colin578 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    23-10 15
    Postów:
    88
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Koło
    Witam. Mam problem z nowym sprzęgłem luka razem z dwumasa. Wymienione bo strasznie hałasowała, po wymianie sprzęgło zaczęło brać prawie przy podłodze, lekko puszczone już jedzie. Czym to może być spowodowane ? Sprzęgło cofnięte przy montażu przyrządem. Wysprzęglik ? Czy ściągać skrzynie :/
     
  2. Giemza

    Giemza Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    23-12 12
    Postów:
    752
    Docenione treści:
    113
    Miasto:
    Lublin
    Nowe sprzęgło cofałeś? Bo tak idzie zrozumieć z tego co piszesz.
     
  3. motorynka

    motorynka Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    22-05 16
    Postów:
    48
    Docenione treści:
    7
    Miasto:
    Mława
    jeżeli montowałeś za pomocą przyrządu to jest jeszcze pompa sprzęgła i poprawne odpowietrzenie
     
  4. nieldos

    nieldos Początkujący

    Online
    Dołączył:
    3-02 14
    Postów:
    93
    Docenione treści:
    18
    Miasto:
    Zachodniopomorskie
    Mi to też wygląda na problem z odpowietrzeniem..
     
    pawel2406 lubi to.
  5. colin578

    colin578 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    23-10 15
    Postów:
    88
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Koło
    Nowe sprzęgło montowałem za pomocą przyrządu. Jutro na start odpowietrze i zobaczymy co dzieje się z wysprzeglikiem
     
  6. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    3 629
    Docenione treści:
    1 669
    Miasto:
    turek
    2 razy mi się zdarzyło, że mechanicznie nie mogłem odpowietrzyć dokładnie wysprzęglika. potem przed montażem zalewałem wstępnie płynem hamulcowym i nie było problemu. ale i tak, zdarzyło się to samo w merivie. potem kupiłem przyrząd do ciśnieniowej wymiany płynu i problemy się skończyły.

    he he, siema ziomal :)
     
    pawel2406 lubi to.
  7. colin578

    colin578 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    23-10 15
    Postów:
    88
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Koło
    Przyrząd do odpowietrzania mam więc problemu nie będzie tylko dziwne jest to że wysprzeglik był nie odpinany tylko odkręcony i odsunięty na bok
     
  8. pawel2406

    pawel2406 Grupa Wsparcia Technicznego

    Online
    Dołączył:
    9-08 18
    Postów:
    1 235
    Docenione treści:
    533
    Miasto:
    łódź
    ja pompuje płyn od strony odpowietrznika zawsze działa;)
     
    toomii76 lubi to.
  9. colin578

    colin578 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    23-10 15
    Postów:
    88
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Koło
    Odpowietrzony, przeciągnięte około 200ml płynu przez wysprzeglik, biegi wchodzą lżej ale nadal bierze z samego spodu. Chyba idę zamówić wysprzeglik koszt nie wielki, a lepsze to niż ściągać skrzynie za darmo.
     
  10. colin578

    colin578 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    23-10 15
    Postów:
    88
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Koło
    Generalnie sprawa się wyjaśniła, co prawda na 100% nie jesteśmy pewni co było nie tak, ale podejrzewamy, że problemem był zły moment dokręcenia docisku (zbyt mała siła) zmyliła nas instrukcja w autodacie i w pudełku luk-a. Dokręcenie "na oko" poskładane i samochód jeździ jak powinien, sprzęgło bierze od połowy, biegi wchodzą leciutko.
     
  11. Peita

    Peita Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    25-02 18
    Postów:
    191
    Docenione treści:
    39
    Wątpię zeby to było problemem . Pewnie jak demontowales i montowałem skrzynie jeszcze raz to rozwiązałeś problem nie wiedząc nawet o tym
     
    WOODOO i toomii76 lubią to.
  12. colin578

    colin578 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    23-10 15
    Postów:
    88
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Koło
    Jest taka możliwość, jednak śruby od docisku odkręciły się baaardzo lekko, dlatego w tym widzę problem, sprężynki się nie cofnęły, wszystko wyglądało normalnie
     
  13. WOODOO

    WOODOO SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    25-08 14
    Postów:
    2 015
    Docenione treści:
    782
    Miasto:
    WWA
    Nie trybię...:meh: albo miałeś dokręcony docisk albo nie... albo był dociśnięty do zamachu (nawet z siłą 20 Nm- taka siła jest wytworzona już na etapie dokręcania grzechotką 1/2 o średniej długości rękojeści 25 cm i to lekko...) albo po prostu ,,wisiał,, na śrubach... ale to się chyba dało by się zauważyć...:rolleyes:
    No chyba, że dokręcałeś go palcami...:p:D
     
  14. colin578

    colin578 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    23-10 15
    Postów:
    88
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Koło
    Dokręcony był jak się nie mylę na 25nm, a po zdjęciu skrzyni wyglądało jakby docisk był tylko odciągnięty „na zero” do dwumasy. Dokręcenie z czuciem i wszystko działa ;)
     
  15. WOODOO

    WOODOO SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    25-08 14
    Postów:
    2 015
    Docenione treści:
    782
    Miasto:
    WWA
    Co to znaczy ?
    25 Nm dla śruby M8 10.9 to jest jej 4/5 maxymalnego momentu dokręcenia... powyżej 35 Nm taka śruba zaczyna się odkształcać... a nie jest trudno wytworzyć taką siłę nawet grzechotką...
    No ale to ty dokręcałeś i ty za to bierzesz odpowiedzialność...:D
     
  16. colin578

    colin578 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    23-10 15
    Postów:
    88
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Koło
    Już teraz czepianie się słówek. Chodzi o to ze pomimo dokrecenia docisku, nowe Śruby fabrycznie posmarowane klejem wyglądały jakby się poluzowały. Powtórny montaż sprzegla i skrzyni rozwiązał problem z włączaniem biegów i nisko biorącym sprzęgłem.
     
  17. WOODOO

    WOODOO SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    25-08 14
    Postów:
    2 015
    Docenione treści:
    782
    Miasto:
    WWA
    Nie miałem jeszcze takiej akcji... ale wszystko jest możliwe:p:D
    Ważne, że już jest ok:D