• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grandę Punto 1.4 8v ustawienie rozrzadu

amatormechanik

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Rzeszów
Mam pytanie odnośnie ustawienia rozrządu w GP 1.4 8v. Silnik składany z dwóch(uwalilo zawór itd długa historia). Teraz tak mam blokadę na wał i wałek rozrządu. Pytanie o ustawienie koła fonicznego... Odkręciłem bo wymieniałem uszczelniacz. Czy zakłada się go obojętnie w jakiej pozycji po zluzowaniu? Nie zaznaczyłem sobie. Swoją drogą instrukcja wymiany rozrządu w eLearn jest co najmniej dziwnie napisana

Ostatnia edycja:

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Koło foniczne to koło foniczne a wariator to wariator.

amatormechanik

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Rzeszów
Dla potomnych złożyłem silnik na blokadzie wału i blokadzie walka. Koło na wałku rozrządu zostało poluzowane, pasek założony i napięty napinaczem po czy przykrecilem koło rozrządu wymaganym momentem. Silniczek chodzi już parę km za nim. Blokady były z Asty i ładnie pasowaly

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Dla potomnych to należy jeszcze dodać, że sprawny wariator "wyluzowany" odkręcony jest w pozycji tzw. zero. Tak jak by był sztywnym kołem, nie ucieka w prawo czy lewo.

Prawdą jest, że w tym silniku nie ma GMP tylko do rozrządu ustawione sa tłoki w linii?

Swoją droga to wariator mu potrzebny jak świni siodło, i tak nie jedzie i tak nie jedzie.

Do góry Bottom