• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grande Punto 2006 1.3 mjet brak napięcia F20

Michal.kosmo

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Tychy
Witam serdecznie , opiszę po krotce problem fiacik zgasł podczas jazdy wyskoczyły kontrolki samochód z kluczykiem ABS nie do dyspozycji wspomaganie elektryczne EBD air bag , po kilku godzinach na mrozie odpalił normalnie . Po wstawieniu do ciepłego garażu ponownie zapłon i te same błędy rozrusznik nie kręci . Brak komunikacji z Obd .
masy przejrzane wyczyszczone
Skrzynka pod maska rozebrana na części tzn te płyty było sporo zielonego wyczyszczone poskładane .
i teraz tak zasilanie na ECU 6V
Po dwóch dniach zeszło do braku napięcia na sterownik silnika .
Wiązka ECU skrzynka bezpieczników przejrzana jest ok .
Autko na zapłon a tu brak napięcia na F20,F26,F27 ,przekaźnik K46 nie zostaje wysterowany
Czy ten przekaźnik powinien być sterowany przez stacyjkę ?
Czy ma ktoś schemat żeby sprawdzić czym jest sterowany ten przekaźnik i jaki kolor przewodu mam do sprawdzenia

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Posprawdzaj wszystkie punkty masowe, tylko dokładnie. Odkręć, rozetnij izolacje, wyczyść i poskręcaj.

Michal.kosmo

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Tychy
Masy już mam podmienione na nowe troszkę było w nich zielono .
i can-y sprawdzone na przejęcie wszystko ok , wiązka sprawdzona jest ok jedynie co mi przychodzi do głowy to uszkodzone BSI.
wczoraj udało się jakoś połączyć z testerem i wywalił błąd U1701 C1212 .
po przekręceniu kluczyka komunikat mam ABS niedostępny , wspomaganie i autko z kluczykiem . Więc zacząłem mierzyć Can , ze schematu wychodzi że can łączy wspomaganie przez ABS do sterownika i tam wszystkie przejścia na splotce są ‍ . Wiązka sprawdzona od BSI do skrzynki pod maską po ECU . Jedynie co mi przychodzi to BSI Kaput

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Automatyczne połączenie postów:

K46 jest sterowany fioletowym przewodem z ECU. Z pinu nr 80. Stały plus na bezpieczniku F25, również na zaciskach 30 i 86 przekaźnika K46. I K79 jeszcze podaje plusa do ecu-sterowany masą z bsi. Można by na próbę zrobić zworki zamiast tych przekaźników (zewrzeć zaciski 30 i 87).

Załączniki

• fiat.jpg
    fiat.jpg
    137,3 KB · Wyświetleń: 6
  • fiat2.jpg
    fiat2.jpg
    38,7 KB · Wyświetleń: 7
  • fiat3.jpg
    fiat3.jpg
    370,5 KB · Wyświetleń: 6
  • fiat4.jpg
    fiat4.jpg