• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hałas po wymianie sprzęgła i DKZ - Volvo S60

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Witajcie!

Będę Wam wdzięczny za wszelkie merytoryczne wskazówki...

Pacjent Volvo S60 rocznik 2007

Czysto teoretyczne pytanie: czy założenie sprzęgła i dwumasu z 2.5T do 2.0T po chipie może powodować jakieś hałasy ze skrzyni biegów (wałka)? Wszak skrzynie były tam inne, zestaw z 2.5T podejrzewam jest też cięższy choć pasuje elegancko. Po całej operacji jest na załączonym sprzęgle dźwięk jak na filmie - co ciekawe, tylko po rozgrzaniu. Po wciśnięciu pedału cisza, a najgłośniej jest w początkowej fazie jego wciskania, mniej więcej 1/3, co też da się wychwycić na filmie - link na dole.

Dodam, że innej firmy jest dwumas (Sachs), a innej sprzęgło (LuK), nie było niestety kompletu z Sachsa - ale można usłyszeć że to te same części sprzedawane pod różnymi markami... Mechanik zdjął obie części i nie widzi na nich żadnych śladów jakiegoś uderzania, tłuczenia, nic co mogłoby powodować ten dźwięk.

Nie było tego problemu na starym komplecie, wymieniłem zestaw tylko z powodu ślizgającej się już tarczy.

Poza opisanym problemem nie ma żadnych innych, biegi wchodzą lekko, nie ma szarpania, drgań, nic więcej...

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Brzmi jakby gdzieś był luz. Łożysko oczywiście też nowe? Jeśli skrzynie były inne to może taki problem występować. Łożyska katalogowo występują te same w jednym i drugim silniku?

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Aż tak się nie orientuję czy łożyska katologowo są te same ale tak, założony jest cały nowy komplet. Mechanik liczył zęby na wałku sprzęgłowym, wszystko się zgadza i pasuje do sprzęgła z 2.5T - dlatego mi zestaw z tej wersji założył.

A dlaczego na zimnym silniku tego hałasu nie ma?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Łożyska (wysprzęgliki) są te same, sprawdziłem. Trzeba by mieć obok siebie obydwa komplety sprzęgła i mierzyć wszystko skręcone razem do "kupy". Może być też tak, że któryś element ma jakąś fabryczną wadę, co niestety się zdarza.

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Mechanik to mierzył kilka razy, wszystko pasuje. Stwierdzili że nie podoba im się dwumasa więc ona idzie do reklamacji. Na czas rozpatrzenia założą mi stary OEM dwumas. Jeśli będzie cisza - to sprawa się wyjaśni.

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Przepraszam za post pod postem, ale nie widzę możliwości samodzielnego połączenia. Na starym DKZ jest absolutna cisza, niżej link do filmu. "Nowy" dwumas idzie na reklamację.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Markowe części ;) Trochę mi tym pachniało, bo 5 miesięcy temu reklamowałem nową dwumasę LUKa do Multitronica Audi.

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Markowe części ;) Trochę mi tym pachniało, bo 5 miesięcy temu reklamowałem nową dwumasę LUKa do Multitronica Audi.
To akurat Sachs, który podobno jest lepszy niż LuK. Widać nie ma reguły, pod każdym szyldem można trafić na chłam. Oby nie robili problemów z reklamacją w hurtowni.

Do góry Bottom