• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hałas, wycie dochodzące z tyłu podczas jazdy Kuga MK2 4x4

macspych

Początkujący
Punktów
2
Witam, walczę z autem Ford Kuga 2014, 4x4 2.0 Tdci.
Auto podczas jazdy generuje szum, buczenie podobne do uszkodzonego łożyska koła. Wymienione zostały łożyska kół przednich lewe SKF, prawe NSR i piasty kół z tyłu SKV i NTY - istny poligon doświadczalny. Opony w dobrym stanie, koła niewyważane od 3 lat. Olej w haldexie uzupełnieniowy - było nieco poniżej stanu. Nie wiem co dalej robić. Macie może jakieś sugestie?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
473
Miasto
Józefów
Witam, walczę z autem Ford Kuga 2014, 4x4 2.0 Tdci.
Auto podczas jazdy generuje szum, buczenie podobne do uszkodzonego łożyska koła. Wymienione zostały łożyska kół przednich lewe SKF, prawe NSR i piasty kół z tyłu SKV i NTY - istny poligon doświadczalny. Opony w dobrym stanie, koła niewyważane od 3 lat. Olej w haldexie uzupełnieniowy - było nieco poniżej stanu. Nie wiem co dalej robić. Macie może jakieś sugestie?
Może usiąść i płakać :)
sprawdzić łożysko podporowe wału i łożysko podporowe półosi jeśli jest w tym pojeździe

macspych

Początkujący
Punktów
2
Już usiadłem i płakałem:) Nie pomogło.
Łożysko podporowe to chyba dobry kierunek sprawdzę, dzięki za podpowiedź.

turboradek

Początkujący
Punktów
0
Sprawdź opony piszesz, że 3 latanie wyważałeś kół to ciekawe jaki jest stan opon. Z doświadczenia wiem,że wyząbkowane opony mogą generować podobne objawy jak zużyte łożyska w moście. Buczenie przy zwalnianiu czy przy przyspieszaniu. Ale fakt Kugi słyną z szybkiego zużycia elementów tocznych w napędach.

Do góry Bottom