• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hałas ze skrzyni 1.4 TDI

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
29
Miasto
Bydgoszcz
Siemka, trafiła mi się MINA, Polo z 2007 roku, silnik 1.4 TDI, skrzynia o oznaczeniu JDE.
Przyjechał do mnie z hałasująca skrzynia, jak puścimy sprzęgło to w skrzyni klamoci, mówię klientowi żeby nie bawić się w jakieś regeneracje to spróbujemy używkę, zamontowaliśmy i dalej to samo, kupiliśmy skrzynie po regeneracji ale jak przyszła to wylaliśmy z niej wodę i nic z tego, zrobiłem skrzynie sam, weryfikacja części, wymiana łożysk, dalej to samo, klient wcześniej wymieniał sprzęgło, myślałem że to może w tą stronę ale sprawdziłem wszystko po numerach i pasuje, sprzęgło nowe LuK, łożysko oporowe nowe założyłem wrazie w, dalej to samo… ręce odpadają, co my włożyliśmy kasy i czasu w tego starego grata to nie wspominam, może macie jakiś pomysł, nie chce klienta odsyłać z kwitkiem ale na chwile obecną nie mam żadnego pomysłu.
Przesyłam video z odgłosem.

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
29
Miasto
Bydgoszcz
Wał korbowy tak? Nie mam jak zmierzyć teraz luzu ale na palcu wyczuwalny jest na prawdę malutki luz więc to raczej nie to.
Rozmawiałem z mechanikiem z naszego miasta i mówił że to przypadłość, po wymianie sprzęgła i oleju w skrzyni tryby zaczynają klekotać. Usztywnia się tłumik drgań na tarczy sprzęgła i przenosi na tryby.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom