• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hamulce Corsa B

Bartek911

Początkujący
Punktów
0
Witam. Od dłuższego czasu samochód ściąga w lewą stronę podczas hamowania. Przy gwałtownym hamowaniu ewidentnie czuć że najpierw blokuje lewe koło. Wymienione tarcze(były na wykończeniu), klocki(przy wymianie tarcz ewidentnie z prawej strony stare klocki były mniej starte), przewód elastyczny prawy, miedziany przedmuchany, prawy zacisk cały zregenerowany(skorodowany tłoczek) łącznie z prowadnicami, tuleje gumowo metalowe z lewej strony wymienione(ściągało przy przyspieszaniu w prawo), samo regulatory z tyłu wyczyszczone, układ odpowietrzony, pedał twardy, łapie od góry. Pomysły mi się skoczyły została tylko pompa hamulcowa. Co ciekawego zauważyłem po kilku godzinnym postoju pierwsze naciśniecie hamulca auto jedzie prosto, koła z przodu blokuje praktycznie w tym samym momencie przy drugim hamowaniu już ściąga. Miałem czasami wrażenie że przy mocnym hamowaniu samochód ściąga w lewo a kierownica sama się kontruje. Skończyły mi się pomysły. Proszę o pomoc!!!

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
zobacz lewy zacisk może się zacierać a przewody elastyczne nieprzedmuchuje się tylko wymienia na nowe.
podieć na stacje diagnostyczną i sprawdz siłe chamowania wszystkich koł

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Spróbuj odpowietrzyć albo tak jak mówisz zostaje pompa nic innego.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Jeśli dobrze odpowietrzone to stawiałbym na pompę, moze być zużyta i dawać nierównomiernie na koła

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Jeśli jest z ABS-em to może być gdzieś powietrze. jak nie to jak kolega pietrek pisał.

Bartek911

Początkujący
Punktów
0
Przedmuchany był miedziany przewód prawego koła i wymieniony elastyczny. Auto niema ABS-u a lewy tłoczek był czyszczony.
Co mnie ciągle zastanawia- w samochodzie przeważnie jest układ X gdzie prawe przednie koło łączy się z lewym tylnym a lewe przednie z prawym tylnym. Czytałem różne artykuły w każdym opisane jest że jeżeli puści któryś przewód hamują tylko dwa koła jedno przednie i jedno tylne a w praktyce niema w cale hamulców. Dobrze mówię czy coś może źle zrozumiałem??

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Niby dobrze Ale pisałeś o kole prawym nie że praktycznie nie ma wogóle. Jeśli uwżasz że wszystko zrobione odpowietrzone jak należy tłoczki chodzą pozostaje pompa hamulcowa.

Bartek911

Początkujący
Punktów
0
Pompa hamulcowa wymieniona pierwsze wrażenia pozytywne ale jeszcze dosyż ślisko jest, pedał jeszcze dosyć miękki, twardy dopiero od połowy także hamulce do odpowietrzenia. Odezwę się w najbliższych dniach jak odpowietrzę.

Bartek911

Początkujący
Punktów
0
Po odpowietrzeniu hamulce bez zmian, ściąga dalej. Bak pomysłów.

Yopel1987

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wschowa
Sprawdz w jakim stanie masz amortyzatory. To też wpływa na droge hamowania a jeśli z którejś strony masz juz po amortyzatorze to ba chłopski rozum w tamtą strone bedzie ściągało

Bartek911

Początkujący
Punktów
0
W połowie lutego jadę na przegląd także wszystko się okaże. Dodam że przy wymianie tarcz klocki po prawej stronie były wyraźnie mniej stare niż po lewej.

Yopel1987

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wschowa
Do połowy lutego nie dużo zostało to jeśli dużo jeździsz to na twoim miejscu bym przyspieszył ten przegląd i pojechał teraz, tym bardziej ze n drodze są takie a nie inne warunki o tej porze

Do góry Bottom