• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

hamulce trzymaja pomocy

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
Witam
Dzisiaj nie chciały mi puscic hamulce
Pedał jest twardy czuć po aucie ze hamuje nawet przy lekkim musnieciu pedału hamulca zaczyna hamować
Przejechałem dziś 20 km do pracy śmierdzialo z wszystkich kół do tego zaczęła migac kontrolka swiec i zaświecila się kontrolka ESP
Napewno mam niesprawna pompę vacum sprawdzałem vacuometrem za niskie podciśnienie i wolno rośnie ale czy to przyczyna całego zamieszania ?
Jak zaczęła migac kontrolka swiec samochód tracił całkowicie moc nie gasl ale nie reagował na Pedał gazu przez jakieś 3 sek i znów jechał powtórzyło się to kilka razy
Proszę o szybką odpowiedź i porady
Samochód to passat awx 2002 r

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
Kompa podłącze dopiero jutro po pracy przekopałem kilka forum i ile ludzi tyle opinii większość stawia na czujnik stopu ale rano sprawdzę co vag pokaże.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Możliwe, nawet dziś w a3 taki zakładałem... i też migało...
Ale migać może z miliona powodów a mocy od czujnika by nie stracił...

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
Z ta mocą to było tak ze jechałem sobie normalnie i nagle zaczęły spadać obroty zeszły do około 1000 i znów zaczął jechać normalnie trwało to nie więcej jak 3-4 sek silnik nie zgasł Pedał gazu nie reagował powtórzyło się to kilka razy i potem jechał juz normalnie oczywiście hamulce trzymały cały czas wszystkie 4 koła

Najpierw zaczęła migac kontrolka swiec po około 0.5 km a po około 10 km zapaliła się kontrolka ESP

Sprawdzałem i jest nie wielka ilość dokładnie nie potrafię określić ale jak włożyłem rękę przy serwie to było może 0.5 cm nawet się trochę zdziwiłem bo czyścilem odpływ w zimie

Ostatnia edycja:

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
Włącznik wymieniony przy okazji okazało się ze kabelek od kostki był urwany żarówka wymieniona i wkoncu błąd dał się skasować został jeszcze problem z lekko trzymającymi hamulcami :-(

Jakieś sugestie co po kolei sprawdzać płyn wymieniony wezyki elastyczne tez klocki i tarcze ok

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
Usterka zdiagnozowana posypało się serwo po wymianie napisze czy problem ustąpił
Rozebralem stare i okazało się ze zabezpieczenie trzpienia które idzie do pedału hamulca wypadło i pocielo membranę
Dzięki wszystkim za zainteresowanie i dobre rady :)

Do góry Bottom