• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hybryda Toyoty

winetoo

SuperMechanior
Dołączył
18.03.2014
Postów
2879
Punktów
969
Miasto
Radom
Witojce panocki, jest tu jakiś cwaniak co robi hybrydy i wie, powtarzam (WIE) a nie się domyśla, jakie napięcie ma bateria w takim np. Aurisie lub Priusie czy tam innym Yarysie oraz jakie napięcie generuje motogenerator podczas ładowania tej że baterii?
 

pawcar

SuperMechanior
Dołączył
6.02.2017
Postów
2975
Punktów
796
Miasto
Manchester
Prius mk2 około 700v chyba.

Jedna cela na baterii ma około 13v z tego co pamiętam.
 

winetoo

SuperMechanior
Dołączył
18.03.2014
Postów
2879
Punktów
969
Miasto
Radom
A wyguglowałem wczoraj taką informacje że w priusie jest dwa rodzaje baterii, jedna ma 207v a druga 201. I w sumie żadnych innych informacji, przynajmniej w j.polskim.
 

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
2.02.2014
Postów
1522
Punktów
423
Wiek
36
Napięcie o kilka V się wacha w zależności od stopnia naładowania i temperatury
 

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
10.10.2018
Postów
1796
Punktów
381
Miasto
Podkarpacie
Nawet pomiędzy liftingami yarisa były różnice w napięciu ora pojemności baterii trakcyjnej .
Domyślam się że planujesz zrobić magazyn pod panele fotowoltaiczne ja większość i szukasz jak to zrobić najtańszym kosztem .
 

winetoo

SuperMechanior
Dołączył
18.03.2014
Postów
2879
Punktów
969
Miasto
Radom
Nawet pomiędzy liftingami yarisa były różnice w napięciu ora pojemności baterii trakcyjnej .
Domyślam się że planujesz zrobić magazyn pod panele fotowoltaiczne ja większość i szukasz jak to zrobić najtańszym kosztem .
Też o tym troche myśle, choć to troche mała pojemność w sumie. Bardziej mnie interesuje jakie napięcie wytwarza generator takiej hybrydy bo posiadam takowy, tylko że luzem, nie jest obsadzony (wirnik i stojan nie mają podstawy) więc musz troche czasu poświęcić na obsadzenie i uruchomienie a nie chciałby potem tego w krzaki wyrzucić. Więc pomyślałem że jak będę wiedzial jakie jest napięcie baterii to teoretycznie ciut większe powinien ten generator dawać a to już było by piknie, choć w sumie nie musi bo jest tam jeszcze inwerter. A po co to wszystko? A no żeby se produkować prónd.
 

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
2.02.2014
Postów
1522
Punktów
423
Wiek
36
Ale czym ten generator chcesz napędzać? Następny robi perpetum mobile?
 

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
10.10.2018
Postów
1796
Punktów
381
Miasto
Podkarpacie
Jeśli masz inwerter od auris'a to i baterie musisz mieć od aurisa chyba ze masz wiedze i sprzęt by przeprogramować inwerter .
 
Ostatnia edycja:

Podobne tematy

Do góry Bottom