• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hybrydy

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Tak sobie pomyślałem... Coraz więcęj po naszych drogach jeździ aut z napędami hybrydowymi. Może czas w grupie "Mechanika" dodać podgrupę "Silniki hybrydowe"?

Niestety patrząc na to co się dzieje, jest nieuniknione że kochane diesle czy benzynowe v-ki będą eksponatami w garażach ;/

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1751
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Właśnie dziś utknąłem na takiej z diagnostyką.Toyota Prius 2016r.Ktoś wybił szybę auto wyło i rozwaliło aku to 12v.Lub pan od szyb coś namieszał.Autko odpaliłem ale Toyota zmieniła oprogramowanie w 2016 i teraz trzeba czekać na aktualizację albo nowe kompy.

Auto oczywiście na gwarancji ale z wypożyczalni bo to taxi i klient chciał zrobić po cichu

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2636
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Tak jak zawsze - będą tematy o hybrydach, czyli będzie zapotrzebowanie na taki dział to się oczywiście go utworzy, nigdy odwrotnie.

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
....
Niestety patrząc na to co się dzieje, jest nieuniknione że kochane diesle czy benzynowe v-ki będą eksponatami w garażach ;/

To zasługa tzw.ekologii ! Niech się wezmą za te fabryki,które zakażają glebę,powietrze,wodę i nie wiadomo co jeszcze :mad:.
Auta przy nich to pikuś :p
Jakoś 10,20lat temu diesle (kopciuchy) nikomu nie przeszkadzały :p:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1864
Miasto
Sląsk
Dwusuwy też nie ... pamiętam odpalanie Trabiego ... niemniej jak mi piszą o elektrowniach atomowych .. no co2 nie ma ale odpady radioaktywne sa ekologiczne , a tu chodzi o monopol , swego czasu chcieli zeby samochód był dziełem sztuki i wtedy by wchodziło prawo ze nie możesz nic zmienić bez zgody autora ale im nie wyszło wiec teraz to wymyślili. Teraz zabronią spalinowych i każą elektryczne w imię ekologii tyle ze energia elektryczna jest nośnikiem nie źródłem i trzeba ja wyprodukować w czym ? i tak znowu koncerny zarobią a przeciętny obywatel straci ...

wiesław1952

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
mam pomysł na hybrydę z zastosowaniem w chrysler 300m , od 4 lat szukam kontaktu z elektrykiem co do określenia wartości i dopasowania tego wszystkiego i temat jak z księżyca nikt nie chce uczestniczyć , moje wstępne obliczenia dają że można tym autkiem śmigać poniżej 10zł na sto w zależności od ceny gazu

Muminek

SuperMechanior
Punktów
51
mam pomysł na hybrydę z zastosowaniem w chrysler 300m , od 4 lat szukam kontaktu z elektrykiem co do określenia wartości i dopasowania tego wszystkiego i temat jak z księżyca nikt nie chce uczestniczyć , moje wstępne obliczenia dają że można tym autkiem śmigać poniżej 10zł na sto w zależności od ceny gazu
hej kiedyś też szukałem info , weź poszukaj forum samochody elektryczne tam było/pisało kilku zapaleńców elektyków może coś się dowiesz. Osobiście uważam ze temat rozwojowy tylko na chwilę obecną ekonomicznie zablokowany dla szerszej publiczności - jak komponenty stanieją-a będą tanieć powoli ale jednak- elektryki trafią pod strzechy.
jedyny problem to taki ze trzeba będzie się nauczyć to serwisować ( może już czas uprawnienia SEP-owskie :) sobie robić ?)

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1751
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
hej kiedyś też szukałem info , weź poszukaj forum samochody elektryczne tam było/pisało kilku zapaleńców elektyków może coś się dowiesz. Osobiście uważam ze temat rozwojowy tylko na chwilę obecną ekonomicznie zablokowany dla szerszej publiczności - jak komponenty stanieją-a będą tanieć powoli ale jednak- elektryki trafią pod strzechy.
jedyny problem to taki ze trzeba będzie się nauczyć to serwisować ( może już czas uprawnienia SEP-owskie :) sobie robić ?)
Wszystko jest tylko po angielsku

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
https://ekozlot.pl
Jak coś masz to zgłoś się do konkursu. Możesz zawsze przyjechać i porozmawiać z innymi konstruktorami.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
793
Miasto
Gdańsk
Ja szkolenie SEP właśnie zrobiłem i szkolenie w "tajników" napędu elektrycznego i hybrydowego także.

Vagers

SuperMechanior
Punktów
369
A janusze tez muszą mieć szkolenie z hybryd czy tylko SEP plus cisnieniowe?

Vagers

SuperMechanior
Punktów
369
SEP i ciśnieniowe mam bo naprawiam sprzęt medyczny czasem. A na szkoleniu z hybryd ucza co to silnik elektryczny i akumulator? hehe

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
793
Miasto
Gdańsk
Tu nie chodzi o to jak jest zbudowane ale smaczki jak do tematu podejść, jak rozłączyć system, jak zweryfikować moment "bezpieczny" dla pracy przy aucie i same rozwiązania zastosowane w tych technologiach. Przyznać trzeba, że niektóre są ciekawe i zastosowane rozwiązania robią wrażenie...

Tyle. Reszta dla ubezpieczalni;]

crossfire

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Gdynia
Tak, szkolenie do elektrycznych aut jest pożądane. Bardziej jednak trzeba być elektronikiem, bo niestety systemy są zaawansowane, natomiast SEP bardziej uczy WN (wysokich napięć) - jak się z nimi "obchodzić", aby się nie dać zabić.
Osobiście nie lubię Hybryd, bo to jakieś oszustwo 2 silniki elektryczne + 1 spalinowy. Czekam na samochód na wodę, ale słyszałem, że wynalazca zaginął razem ze swoim wynalazkiem (w Japonii) więc musimy poczekać aż skończy się ropa na świecie i wtedy koncerny samochodowe dadzą zielone światło na inne technologie.
Jak już bardzo będę chciał mieć Elektryka (samochód na baterie) to kupię sobie MELEXA, ewentualnie na lato hulajnogę elektryczną z przyczepką .

Do góry Bottom