• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ibiza 2 Fl - sprzęgło późno łapie

Xarzet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
Witam

Borykam się z małym, lecz irytującym problemem. A mianowicie sprzęgło mi późno łapie. To znaczy, że pedał przez pół drogi (od dołu do góry) nic nie robi, a zaczyna łapać dopiero pod koniec.

Prysnąłem WD40 na linkę sprzęgła, ale nic to nie dało. Poza tym nie słyszę żadnych dźwięków wskazujących na zużycie itd.

Ma ktoś jakieś porady co należy zrobić? Wymienić linkę?

Pozdrawiam

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
Pytanie czy tak było zawsze, czy po prostu coś się zmieniło? Jeździłem wieloma samochodami i niektóre akurat tak miały, że to sprzęgło łapało na samym końcu

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
U mnie w BMW 46 , E36, FORD FOCUS, w każdym łapie tak jak opisałeś i nic się nie dzieje a w focusie jest nowe sprzęgło, jaki nic się nie dzieje , nie puka docisk, nie ślizga się itp to nie wkręcaj autu choroby :p

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Kolego możesz wyregulować sobie linkę. Ja przed zmianą sprzęgła tak miałem po zmianie sprzęgła mechanik tak ustawił że bierze od dołu ;) Zależy czy masz wersję na samoregulatorze czy też bez.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Jak jest linka to jej regulacja lub ogólny stan pancerza i jej samej. Linka może mieć jakiś samoregulator i to też może być problemem. Ostatecznie kończy się sprzęgło

Xarzet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

Samochód mam dopiero tydzień, także nie wiem czy było tak wcześniej. Kilka razy samochód mi "zdechł" przy startowaniu przez to, ale już powoli się przyzwyczajam. Po prostu wolałbym mieć bezproblemowe sprzęgło, także popatrzę na tę regulację. Samochód z 2000 więc raczej strasznie stary nie jest, heh.

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
Wyreguluj na lince o ile występuje - bo chyba sa na wysprzegliku hydraulicznym ale nie pamiętam od którego roku,
a jak Ci sie nie slizga ani nic sie nie dzieje to nie szukaj awarii .

Moze byc taki efekt z powodu zmęczonego docisku ale po co sie pchać w koszta jeśli żadnych gorszych objawów nie ma

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jeśli skrzynia z łożyskiem oporowym z tyłu skrzyni , jest samoregulator . Czasem się zatnie więc można nastawić ręcznie .

Xarzet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
Witam

Dziękuję za odpowiedzi. Znajomy mechanik mi to posprawdzał i tak do roku pasuje całe sprzęgło wymienić. Coś tam już zęby zaczynały skrzypieć leciutko itp. Także za parę miesięcy wymienię całkowicie i spokój.

Do góry Bottom