• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile oleju do czystego układu klimatyzacji?

spajuu

Początkujący
Punktów
2
Hej, mam jedną zagwostkę odnośnie tego ile zalać oleju do już czystego wypłukanego układu klimatyzacji z nowym parownikiem, skraplaczem, zaworem rozprężnym i nowym kompresorem. Producent samochodu (toyota celica VII) opisuje to w sposób następujący jak widać na dołączonej fotografii: 353535.png
Natomiast autodata podaje tylko taką informacje: "Air conditiong oil quantity - 120 cm3" - "Ilość oleju w układzie klimatyzacji"
I tutaj pojawia się pytanie czy zalać do kompresora 120 cm3 i dodatkowo do skraplacza i parownika po 40cm3 i łącznie wychodzi do całego układu 200 cm3. Czy tak jak piszę autodata że w całym układzie jest 120cm3. Uprzedzając pytanie tak wiem że w nowym kompresorze jest już olej ale nawet producent w instrukcji montażu opisuje by zlać z niego olej zależnie od tego czy wymienia się sam kompresor czy zakłada się go do nowego układu. Co byście zrobili?

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
11
Miasto
Błonie
Zlewa się z kompresora po to, żeby mieć pewność, że ilość jest zgodna z docelową.
Wg. tabeli masz:
Wymieniasz skraplacz - uzupełnij 40cc
Wymieniasz parownik - uzupełnij 40cc
Wymieniasz kompresor - uzupełnij 120cc
Procedura wymiany kompresora obejmuje płukanie układu czyli usunięcie też olej z pozostałych elementów układu.

spajuu

Początkujący
Punktów
2
Zlewa się z kompresora po to, żeby mieć pewność, że ilość jest zgodna z docelową.
Wg. tabeli masz:
Wymieniasz skraplacz - uzupełnij 40cc
Wymieniasz parownik - uzupełnij 40cc
Wymieniasz kompresor - uzupełnij 120cc
Procedura wymiany kompresora obejmuje płukanie układu czyli usunięcie też olej z pozostałych elementów układu.
zlałem olej ze starego kompresora było tam tylko 25-30 ml w nowym zalane jest 100

Do góry Bottom