• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile oleju do klimatyzacji dodać? Audi A4 B5

krzys12123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zamość
Witam mam pytanie ile ustawić na maszynie dodawania oleju do klimatyzacji podczas obsługi ? Jak wybiorę wszystkie parametry samochodu na urządzeniu do obsługi klimatyzacji to daje mi wybór ilości czynnika to wiem od 650-700g a później pyta ile dodać oleju jest zakres wyboru od 0 do 100 ml w programach serwisowych sprawdzałem że oleju w układzie ma być od 250 do 300 ml zależy jaką sprężarka. Ale urządzenie do obsługi klimatyzacji pozwala wybrać tylko do 100 ml to ile mam wybrać ile dolać tego oleju zakres od 0 do 100ml? Audi A4 B5 1.8 ADR 1996r. Wymieniałem osuszacz i parownik .

matus1014

SuperMechanior
Punktów
165
Przyjmuje się że dajemy 2% na każde 100g gazu ja daję na 400gr 8ml oleju na 700dalbyn 14ml oleju,jeśli tylko obsługa,bo jeśli była wymiana jakiegokolwiek elementu to oleju dodać musisz więcej .
Automatyczne połączenie postów:

Witam mam pytanie ile ustawić na maszynie dodawania oleju do klimatyzacji podczas obsługi ? Jak wybiorę wszystkie parametry samochodu na urządzeniu do obsługi klimatyzacji to daje mi wybór ilości czynnika to wiem od 650-700g a później pyta ile dodać oleju jest zakres wyboru od 0 do 100 ml w programach serwisowych sprawdzałem że oleju w układzie ma być od 250 do 300 ml zależy jaką sprężarka. Ale urządzenie do obsługi klimatyzacji pozwala wybrać tylko do 100 ml to ile mam wybrać ile dolać tego oleju zakres od 0 do 100ml? Audi A4 B5 1.8 ADR 1996r. Wymieniałem osuszacz i parownik .
To co masz w instrukcji to pojemność całego układu jak chcesz ładuj i po 300oleju xd

krzys12123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zamość
Ok dzięki za pomoc. Mam jeszcze pytanie jak stwierdzić że jest za dużo albo za mało oleju ? A co się może stać jak będzie za dużo oleju jakie są tego skutki, objawy ? Czyli reasumując po wymianie osuszacza ile dać oleju na 700g czynnika , 20 ml to będzie dobrze czy za mało a może za dużo? Ile wy byście dali oleju?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
165
Ok dzięki za pomoc. Mam jeszcze pytanie jak stwierdzić że jest za dużo albo za mało oleju ? A co się może stać jak będzie za dużo oleju jakie są tego skutki, objawy ? Czyli reasumując po wymianie osuszacza ile dać oleju na 700g czynnika , 20 ml to będzie dobrze czy za mało a może za dużo? Ile wy byście dali oleju?
To już musisz sam przetestować,nie da się sprawdzić ile jest oleju w układzie,prawidłowo po rozszczelnieniu układu powinieneś wypłukać cały układ i wlać tyle ile przewidział producent, na przewody daje 5 ,na parownik 20 na chłodnice 30 ,musisz sam przetestować i poczytać .

krzys12123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zamość
Ok rozumiem. A mam jeszcze ostatnie pytanie co się stanie jak jest za dużo oleju?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
165
Ok rozumiem. A mam jeszcze ostatnie pytanie co się stanie jak jest za dużo oleju?
W sumie to nie wiem podejrzewam że nic , chyba żebyś naładował kolejne 300ml mogła by klima nie działać bo myślę że przez dławik taka ilość oleju mogłaby nie przejść ,mogę Ci powiedzieć co się stanie jak jest go za mało albo jak go nie ma .

ojek

SuperMechanior
Punktów
143
Miasto
Węgrów
W przeolejonym układzie możesz uszkodzić zawór sterujący lub nawet sama sprężarkę.

krzys12123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zamość
W przeolejonym układzie możesz uszkodzić zawór sterujący lub nawet sama sprężarkę.
Za dużo oleju można uszkodzić sprężarkę za mało też się uszkodzi bo się zatrze. To skąd wiedzieć ile wlać oleju? Jeśli znamy historię samochodu to nie ma problemu z ilością oleju ale jeśli mam nie działająca klimatyzację i historia samochodu jest nie znana nie wiadomo czy jest w układzie dużo oleju lub nie ma prawie wcale. To co zrobić w takiej sytuacji ile wlać oleju aby nie było za mało ani za dużo. Urządzenie do klimatyzacji nie odesie wszystkiego oleju więc nie wiemy czy jest tam dużo czy mało oleju. Co robić w takich sytuacjach? Dolewać olej czy nie jak tak to ile ?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
165
Jak będzie za dużo o te 20czy 30 nic się nie stanie . Skąd wiedzieć już Ci napisałem wyżej płukanie układu i zalanie ilością podana przez producenta . Urządzenie do klimy będzie dobrze jak Odessie 10ml . Nabijać i się nie martwić. Dolewać na 100g gazu 2% oleju po chińsku napisałem? Nie rozumiesz za pierwszym razem trzeba powtórzyć dwa razy?

Do góry Bottom