• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

impuls elektryczny

icemecano

Nowy
Punktów
0
czy wysoki impul elek; 50 000v o niskim amperazu z tak zwanego (szokera) moze uszkodzic i wjakim stopniu instalacje i komputer 24 v w samochdzie ciezarowym, z kluczem w kontakcie lub nie!

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3323
Miasto
PZ
zależy gdzie ten impuls został przyłożony, jeśli poszło po obudowie komputera to możliwe że sie rozeszło po kościach bo ECU są zazwyczaj zmasowane

icemecano

Nowy
Punktów
0
jesli impuls zostal wyslany na karoserje lub rame i klucze byl w kontakce

mozesz mi cos wiecej opowiedziec o tym bende wdzieczny lub popytac kogos kto ma rozeznanie,,, bo jestzm zero w tym temacie chc skutki takiego impulsu wydaja sie oczywiste ,chcialbym dowiedziec sie wiecej ;dziekuje

co to sa ECU???

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3323
Miasto
PZ
ECU to są sterowniki np. silnika, skrzyni, poduszek, a twoje pytanie jest czysto teoretyczne czy cos takiego sie stało naprawde?

icemecano

Nowy
Punktów
0
tak naprawde nie wiem czy to mialo miejsce , dlatego probje sie czegos dowiedziec ?o skutkach takiego dzialania chocby z teorji,bardzo mi to pomoze w ocenie sytacji,
DZiekuje za dotychczasowe inf.
wydaje sie to prawdopodobne

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Niektóre elektroniki są zabezpieczone na wyjściach przed przepięciem, a niektóre nie to zależy od producenta.

Do góry Bottom