• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco 2.3 HPI ciśnienie oleju-zawór sterujący pomy oleju

MPWA

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Konin
Cześć.

Poskładałem silnik 2.3hpi (jtd) 156km 2016r euro6 F1AGL411G po zatarciu. Nowy wał i panewki OE, nowa pompa oleju pierburg z zaworem sterującym oraz nowe czujniki ciśnienia oleju. Remont ogólnie po Polsku ale pasowania wału mierzone zgodnie z danymi producenta. Problem polega na dziwnym ciśnieniu oleju:
Zawór podpięty- silnik zimny 1,75bar na wolnych i do 3tyś bez zmian, stoi jak wryte i ciepły identycznie.
Zawór odpięty - silnik zimny 5-6bar i schodzi stopniowo do 1.8-2.0bar na ciepłym (90st temp oleju), po dodaniu gazu nie przekracza 6bar.

Zrobiłem 60km z odpiętym zaworem. Nie mam obecnie możliwości zrobić pomiarów na innym aucie, autodata podaje mi tylko ciśnienie minimalne 0.8bar.
Może ktoś mi podpowie, auto ogólnie z tych co przeszło już wiele mimo teoretycznie małego przebiegu (220tyś).
Myślę nad zostawieniem odpiętego zaworu.

Proszę o jakieś rady, może coś mnie nakieruje.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
ale dlaczego tak kombinujesz?
czy coś jest nie tak?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
301
Miasto
Rakszawa
To zostaw, będzie spalanie o 0,00000001 litra na setkę większe. Po nic innego tego nie wymyślili.

MPWA

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Konin
ale dlaczego tak kombinujesz?
czy coś jest nie tak?
teoretycznie wszystko jest ok. jednak czy te 6bar to nie przesada, już mnie nawet wypłukaniem panewek straszyli :)
szukam odpowiedzi jakie jest prawidłowe działanie, przy 1.7bar na zimnym po chwili zaczyna grać klawiatura (nowe popychacze) więc raczej fabrycznie tak nie było raczej.
To zostaw, będzie spalanie o 0,00000001 litra na setkę większe. Po nic innego tego nie wymyślili.
jak wyżej, boje się przesadnego ciśnienia. zawór ma ograniczona wydajność i czy jak przyjdzie mróz i ktoś mu depnie na zimnym to czegoś nie wysadzi.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
301
Miasto
Rakszawa
A filtr oleju to po co jest? Zresztą w większości diesli po rozruchu będziesz miał ze 4-5 barów; w ciężarowych jest i 6 i wsio jeździ.

MPWA

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Konin
Zawór zostaje odpięty. Trafiło mi się inne 2.3 ale z 2022/23 roku z jednym czujnikiem ciśnienia na 3 piny, pompa oleju i zawór identyczne. Może komuś się przyda taka informacja, po odpaleniu na postoju (to ważne) mamy 4-5bar(zimny) i spada do 1.3-1.5(ciepły) jeżeli zwiększymy obroty rośnie 5-5.5bar ciepły. Teraz najlepsze, po wrzuceniu D ciśnienie jest obniżane i w czasie jazdy nie przekroczy 2bar.
nawet jeżeli silnik ma 60st i powiedzmy 2.5-3bar to po wrzuceniu D spada do 1.5 i obroty niewiele na to wpływają. W moim przypadku jest coś z sterowaniem lub inny typ działania zaworu jednak już brak czasu na badania. Może jak przyjdzie na serwis to podmienię zawór z innego z ciekawości ale i tak zostawię odpięty.
Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam

Do góry Bottom