• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily za wysokie ciśnienie

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Witam kolegów.
Pacjent to Iveco Daily z 2006 roku. Był anglikiem chłodnią a jest europejską lawetą :p Klima była przekładana z europejczyka w tamtym roku. Po jej założeniu (nie ja ja montowałem) gdy przyjechał do mnie na serwis stwierdziłem za wysokie ciśnienie HP. Nie był fabrycznie wentylatora więc właściciel go kazał komuś zamontować. No i sobie jeździli... Aż tu nagle jakieś 3 miesiące temu pasek się spalił, sprężarka stanęła. Bryka trafiła na naprawę do mnie.
Sprężarka używana (taką właściciel kupił), skraplacz nowy (ze zintegrowanym osuszaczem), zawór został stary przez brak dostępności no i oczywiście cały układ wypłukany.
po nabiciu 440g HP oscyluje między 17 a 20 barów, LP równe 2 bary. Sprężarka chodzi cyklicznie, wentylator dokładany włącza się razem ze sprężarką natomiast wisko włącza się przy ciśnieniu 19 barów.
Stwierdziłem że zawór może blokować. Po wielkich trudach udało sie używkę znaleźć, ale niestety nic to nie dało.
Czy ma ktoś jakiś pomysł? Nie chciałbym żeby za dwa czy trzy miesiące sprężarka znowu stanęła ;/

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Przy jakiej temperaturze na zewnątrz sprawdzałeś ciśnienie.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
A co z czujnikiem wysokiego ciśnienia , to on ma za zadanie na czas włączyć schładzanie układu .

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
no właśnie, przy jakim ciśnieniu na HP włącza się wentylator? a zima w samochodzie?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Przy jakiej temperaturze na zewnątrz sprawdzałeś ciśnienie.

No właśnie było poniżej 20 stopni.

A co z czujnikiem wysokiego ciśnienia , to on ma za zadanie na czas włączyć schładzanie układu .

Jest nowy bo wcześniejszy przepuszczał

no właśnie, przy jakim ciśnieniu na HP włącza się wentylator? a zima w samochodzie?

Wentylator dokładany włącza się razem ze sprężarką, ale nie daje rady. Wiskoza załącza się przy ciśnieniu około 19 może 18 bar. Przy 20 barach sprężarka się wyłącza i dopiero spada ciśnienie. W samochodzie zimno aż przyjemnie.

Ciekaw jestem czy wiskoza w wersji z klimą nie powinna być większa niż w pojeździe bez klimy

Do góry Bottom