• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaguar XF 2008 4.2 benzyna zf6hp26 problem z komunikacją tcu.

Benekmech

Nowy
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Hej panowie może ktoś miał taki lub podobny przypadek z autem . Walczę z jaguarem xf auto zimne brak błędów wszystko chodzi pali biegi wszystko ok. Pochodzi z 7 minut zaczynają się komunikaty o braku komunikacji ze sterownikiem tcm. Są w ecu abs i jeszcze 2 lub 3. Dłużej pochodzi zerwie całkowicie komunikację mryga instalacja ecu z tcu razem aż zerwie całkowicie. Zasilania sa100% sprawdzone 30 i 15 ok cany posprawdzane bez zwarć itp odłączone nawet i tak szaleje . Podmieniłem tcu zrobiłem klona i to samo. Uwaga !!! Podłączony poza Skrzynią nawet jak pracuje na biegu jałowym jest bajka nie zrywa komunikacji , dopóki nie odpalę auta też nie tylko jak jest w skrzyni zalana olejem to wariuje . Podałem can na krótko nic zasilania masy bezpośrednio w tcu nic tylko k line nie sprawdzałem. Czekam na oscyloskop bo mam dosyć roboty na czuja. Szukam usterki i nie wiem za bardzo co jest 5 dwa tcu tak samo się zachowują jeżeli ktoś mial taką akcję prosze o podpowiedź .

Punktów
13
Wygląda na typowy problem z instalacją/masą przy TCU – skoro dwa sterowniki robią to samo, to raczej nie sam sterownik. Warto sprawdzić dokładnie wiązkę pod obciążeniem, szczególnie masy i zasilanie pod olejem.

Benekmech

Nowy
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Wygląda na typowy problem z instalacją/masą przy TCU – skoro dwa sterowniki robią to samo, to raczej nie sam sterownik. Warto sprawdzić dokładnie wiązkę pod obciążeniem, szczególnie masy i zasilanie pod olejem.
Wiesz sprawdzałem w aucie podczas pracy na biegu jałowym kontrolką i miernikiem podałem masę z auta bezpośrednio w piny i potem plus bezpośrednio z aku zero odzewu dalej szaleje odłączyłem alternator zeby może nie zakłócał pracy też nic podałem can bezpośrednio w 6 14 eobd nic mam pełne schematy i wszystko widzę zgadzają sie 100% prądy są myślę że coś zakłóca pracę tylko jak tcu jest w skrzyni i oleju poza nią jest ok . Tez odkręciłem konwenter i zapaliłem go ze sterem poza Skrzynią i nie szalał. Tylko wewnątrz szaleje zawsze tak samo identycznie. Cany odcięte szaleje dalej został k line ale on po schematach tylko wpięty w obd do diagnostyki. Musze wpiąć oscyloskop w zasilania zobaczyć czy tam jakieś dziwne zaniki czy cokolwiek. Jest jakiś pomysł jeszcze ?

Punktów
13
koro na krótko też szaleje, to faktycznie wygląda na problem w samej instalacji/canie. Oscyloskop dużo powie – szczególnie na zasilaniach i masach pod obciążeniem. Może gdzieś kabel w izolacji pęknięty i dopiero po nagrzaniu daje cyrki.

Do góry Bottom