• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaguar XF 260 3.0 V6 benzyna na kompresorze

dahoogsxr

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Dziwny przypadek. Wysysa płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego prosto do wydechu. Brak oznak uszkodzenia uszczelki pod głowicami. Silnik pracuje podręcznikowo-nawet po nocy, węże nie puchną, nie bąbelkuje do zbiorniczka, brak "masła" pod korkiem oleju, test CO2 nie wykazal spalin w płynie. Kompresor chlodzony jest plynem chlodniczym, ale zrobilem mu prosty test na szczelnosc i wyszlo, ze to nie kompresor przerzuca plyn do wydechu. Mianowicie odlaczylem od kompresora węże chłodzące i połączyłem je rurkami, przez co do kompresora nie dochodzil juz plyn a mimo wszystko i tak wyciąga plyn ze zbiorniczka do wydechu.
Podkreslam nie ma obecnosci plynu w komorze spalania, jest tylko w samych tlumikach.
Katalizatory nie sa chlodzone plynem, EGR tez nie jest chlodzony plynem.
Moze macie Panowie pomysl co jeszcze moglo sie stac? Czy mozliwe jest pekniecie glowicy pomiedzy kanalem wodnym a wydechem i zeby nie bylo innych symptomów?
Ostatecznie zrzuce mu kompresor i obie glowice, ale nie chcialbym zeby to sie okazala jakas pierdola a narobie sie jak osiol.
Auto prywatne

dodam jeszcze, ze nawet spaliny sa normalne a nie bialy dym jak to bywa przy uszkodzonej uszczelce. Brakuje mi pomyslow. Dzisiaj sprawdze jeszcze sprężanie, ale sam dostep do swiec to dramat

Załączniki

• 89263781_1087701998247376_1745855612564013056_n.jpg
    89263781_1087701998247376_1745855612564013056_n.jpg
    352 KB · Wyświetleń: 24

dahoogsxr

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
bomba mordeczko, dzieki wielkie, wlasnie takiej podpowiedzi sie spodziewalem. Jestes gosc, buziaczki

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Tam zawsze kolektor wodny miedzy glowicami pekal , stary numer jaguara- zawsze maja na stanie na półce. Ale co u ciebie jest- nie mam pojecie. Jak doszedles ze spaliny sa w normie a woda w tlumiku?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Kiedyś w jakims aucie miałem przypadek, ze kanal wodny pękł w głowicy w kanale wydechowym i płyn sobie do kolektora wydechowego płynął.

dahoogsxr

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Tam zawsze kolektor wodny miedzy glowicami pekal , stary numer jaguara- zawsze maja na stanie na półce. Ale co u ciebie jest- nie mam pojecie. Jak doszedles ze spaliny sa w normie a woda w tlumiku?

Spaliny praktycznie nie maja pary, tylko naturalny zapach i po prostu widac. Na taka ilosc plynu jaka wysysa to powinien wygladac jak porowóz gdyby to szlo przez komore spalania. Plyn poprostu leje sie z wydechow i az pryska na wszystkie strony jak dodajesz gazu.
Teraz znalazlem zaciety termostat, niestety jest "zalany" w obudowie i nie mozna wymienic samego wkladu tylko caly za 350zl.
Dzisiaj go juz nie wymienie, ale i tak - co mialby zaciety termostat do przerzucania plynu do ukladu wydechowego?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jakiejś chłodnicy egr albo coś w tym stylu nie posiada czasem?

dahoogsxr

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Jakiejś chłodnicy egr albo coś w tym stylu nie posiada czasem?
Właśnie dlatego Was pytam.
3.0 V6 diesel jaguar/Land Rover ma EGR chłodzony woda. Benzyna już nie.
Za kompresor em pomiędzy ściana grodziowa jest jakieś cudo z zaworami, wezykami wodnymi i podcisnieniami, ale nie wiem co to.
Póki nie mam nowego termostatu rozwiercilem stary w obudowie obserwuje w tej chwili. Już jest duży obieg wody.
Czekam aż złapie temperature

Cały czas płyn w wydechu. Absolutnie żadnych typowych objawów dla uszkodzonej uszczelki pod głowica czy peknietej głowicy, ale raczej już nie mam złudzeń. Auto było kupione bardzo delikatnie uszkodzone przodem mała dziura w chłodnicy wody. Obawiam się, że ktoś go przegrał bez płynu w chłodnicy i coś je*nelo...
Na wolnych obrotach jest ok. Powyżej 2tys obr zaczyna znikać 50ml na minute

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Daj ciśnienie w zbiorniczek z 1 bar i patrz w cylindry, wydech itp

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1