• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak całkiem wyłączyć alarm DOG Card of Spiid ?

adler76

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Częstochowa
Witam forumowiczów. Posiadam takowy alarm w swoim Golfie. Chcę się zapytać , jak można go całkiem wyłączyć ? Chodzi o to że , zawsze muszę mieć przy sobie taką kartę , która jest zasilana bateryjkami . Niedawno padła mi całkiem bateria w tej karcie , musiałem zostawić auto i iść piechotą . Szukałem wokół miejsca kierowcy jakiegoś przycisku żeby go wyłączyć i nie znalazłem . Chcę ten alarm z blokadą całkiem usunąć , czy da się bezpiecznikami ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
to nie jest rozwiązanie fabryczne, tylko dokładane. nikt (prócz montującego) nie wie gdzie są poszczególne jego elementy. żeby to usunąć należy wyciąć całe to ustrojstwo, a resztę instalacji przywrócić do stanu fabrycznego.

cały alarm wygląda tak:
1704125382315.png

alarm nie jest z tych najtańszych i odcina kilka obwodów. ja widziałem wersję tylko z czarnymi przewodami (a nie kolorowe jak na zdjęciu), więc bez porządnej analizy nie wiadomo co jest do czego.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Nic nie trzeba oprócz znalezienia tej centralki.
Potem kolega wrzuci na forum zdjęcia a ja mu powiem, który kabel i skąd odciąć oraz który z którym połączyć aby się tego pozbyć.

Do wycinki są cztery przewody.
Plus stały
Plus po stacyjce
Masa
oraz plus na przekaźnik pompy paliwa i tam właśnie trzeba będzie połączyć przewód, który uciął montujący alarm.
Ja takie dokładane alarmy rozbrajam na amen w 30 sekund i ile sam ich nie zamontuję.

Poprawnie zamontowany alarm to centralka tak schowana, że rozkopać trzeba pół dechy, aby wyjąć np. za nagrzewnicą. Potem, poprawnie zamontowany alarm ma wszystkie przewody np. koloru czarnego oraz dołożone w główne wiązki (wewnątrz wiązek) a nie trytytkami podpięte na widoku. Przekaźnik pompy paliwa też powinien znajdować się w miejscu "conajmniej dziwnym".
Ale komu się chce wziąć za robotę +200 więcej i dobrze to zrobić?

Ostatnia edycja:

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Ja takie dokładane alarmy rozbrajam na amen w 30 sekund i ile sam ich nie zamontuję.
Naprawdę jesteś mega utalentowany. Dobrze że tu jesteś, bo jeszcze miesiąc temu wszystkie tematy pozostawały nie rozwiązane. Teraz to co innego, choć szkoda ze ten temat jest sprzed 17 miesięcy...

adler76

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Częstochowa
Naprawdę jesteś mega utalentowany. Dobrze że tu jesteś, bo jeszcze miesiąc temu wszystkie tematy pozostawały nie rozwiązane. Teraz to co innego, choć szkoda ze ten temat jest sprzed 17 miesięcy...
No właśnie za późno. Elektryk mi już dawno usunął na amen.

Do góry Bottom