• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak ustawić rozrząd w 1.9 tdi

Szymon16997

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rabka-Zdrój
Witam jak w temacie muszę po składać auto które ktoś rozgrzebał .
Patrzyłdm na rozrząd ale tam niema znaków na żadnym kole zębatym tylko pompę wtryskową mogę poprawnie ustawić ,poprzez zablokowanie . Na kole wałka rozrządu nie ma nic oglądałem go pół godziny . Na kole wału korbowego jest taki wypustek ale niema do czego go dopasować . Auto to Skoda Octavia prawdopodobnie pierwszy wypust . Silnik ustawiony poprzecznie .
Czy są tam jakieś inne znaki z których mogę ustawić rozrząd ?
Proszę o szybką odpowiedź bo jutro musi być gotowa .

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
wałek rozrządu blokujesz z tyłu wycięcie na wałku ma pokryć się linią głowicy,pompę blokujesz kołkiem,GMP ustawaisz na kole zamachowym okienko w obudowie sprzęgła albo będzie kreska albo "0", w agr początek wtrysku ustawiasz na kole pompy są 3 śruby na fasolkach poluzujesz i kręcisz wałkiem pompy zaraz pewnie ktoś wrzuci schemat,u mnie cos z netem jest chyba bo nie mogę pdf zapodać.

Szymon16997

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rabka-Zdrój
maUryc
Podeślij mi na maila , bo z telefonu pisze i nie mogę zobaczyć : szymonluberda@interia.pl
Dzięki ;)
old1977
Dzięki teraz to ja już wszystko rozumiem .

maUryc
Już mam .;)
Jeszcze raz dzięki !!

Ostatnia edycja:

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
I najważniejsze po całym zabiegu kompa do ręki i sprawdzasz początek tłoczenia (kat wtrysku)

Szymon16997

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rabka-Zdrój
Dzięki za pomoc . Autko już śmiga . Trochę się ukręciłem szukając znaku na kole zamachowym ,bo chyciła ruda i dopiero śrubokrętem znalazłem .

Do góry Bottom