• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak wyciągnąć sworzeń wahacza?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
382
Może trochę prozaiczne pytanie...ale może ktoś ma jakiś magiczny tajemny patent jak wyciągnąć sworzeń z wahacza?

Ściągacze do sworzni 3 sztuki skrzywione(i to cały czas grzane, butanem bo butanem, ale grzane). O dołu nie ma jak go wybić. Ściągaczem hydraulicznym od dołu też się nie podejdzie ( a i tak chu. by dał ).
Jedyne co - to można wbijać ściągacz/widelec.
No i tak żem wbijał. Aż 'kulka' wyskoczyła ze sworznia i zarazem wahacza.

Teraz jedyna opcja pod samą już kulkę widełki wbijać żeby to poszło do góry. Dramat.
Te ściągacze, to jak z plasteliny...dobre do Picanto.

...ale że heniek nie głupi chłopak, to żem wpadł na taki pomysł, że trzeba wziąć młotek ~2-3kg rozciąć go naciąć na środku i zrobić 'widelec' - idealny klin? I to dopiero może się nie wygnie. I oczywiście do tego jakiś palnik. A i tak to średnio widzę.

Poratujcie jakimś patentem bo mnie chu. strzeli z tymi sworzniami....ale z tym młotkiem to sztos wymyśliłem ; ) aż sam muszę się pochwalić ;
Nie ma nic na allegro...to musi być porządny widelec, a nie dla dzieci jakieś ściągacze z plasteliny.
Żem teraz jeszcze wpadł na pomysł. Zahaczyć za kulkę ściągacz do przegubów z dospawanym prętem. Na pręt się wrzuci talerze z hantli i to może być dobry patent, nawet bardzo dobry. Tylko nie ma za dużo rozbiegu...ale myślę że to gówno mogłoby pójść...jakby się takim młotkiem bezwładnościowym pindolnęło.

Załączniki

• IMG_20241022_211502.jpg
    IMG_20241022_211502.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 40

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
382
@arni_poznań wiem wiem...właśnie je pół godziny temu oglądałem...i byłem średnio przekonany czy by mi posłużyły jako KLIN.
Takich ściągaczy to ja mam 10 w szufladzie. To jest dobre na Fiata Tipo.

Muszę to wbić 10kg młotem jako KLIN i "zwrotnica" jest podgrzana do ~500C . A i tak to chu. daje.
Takim ściągaczem wyciskając naciskając, to se pryszcza mogę wycisnąć ;)

(aż tak się zastanowiłem przez chwilę gdybym go użył....używając 2 metrowej rury...co pierwsze by pękło "ściągacz" czy śruba tegoż ściągacza :D )

Nieeeee @arni_poznań tu grubszy sprzęt jest potrzebny, albo jakiś patent...Tu 10 tonowym hydraulicznym ściągaczem tego nie wypchniesz i to na gorąco.

Przecież bym nie zakładał takiego wątku ;) "jak wybić sworzeń" ;)
Dobrze, że żem wyciągnął wahacz, to drugą część sworznia w 3 osoby młotem 15kg po rozgrzaniu się wybiło za 10 razem. I prawie zero rdzy w środku. NA SAMOCHODZIE NIE MA OPCJI NIE MA TAKIEJ OPCJI ŻEBY TO WYCIĄGNĄĆ.
Podobno uderzenie młota to jest kilkaset ton...a prasę masz nacisk 10 15 30 ton :) Podobno

Tylko że teraz mam to na samochodzie....

;)

Załączniki

• IMG_20241023_153206.jpg
    IMG_20241023_153206.jpg
    3,1 MB · Wyświetleń: 33
Ostatnio edytowane przez moderatora:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
382
Acytylen i wiertarka z dobrym SDS.
Nie podejdziesz SDSem. Musiałbyś całą zwrotnicę wyciągnąć...a to trochę roboty.

Jeb. palnikiem do papy :D i poszło. A to tylko przedsmak do wyciągnięcia drążka.

Nad acetylenem nawet bym się nie zastanawiał, gdybym miał warsztat i z tego żył :)

Do góry Bottom