• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak założyć prawidłowo simering na wale od strony sprzęgła

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Witam serdecznie mam dylemat odnośnie która stroną założyć simering PTFE na wał korbowy od strony sprzęgła, a mianowicie jak załażę go tak jak jest przygotowany to wargę uszczelniającą będę miał na zewnątrz a znowu patrząc na kierunek strzałki to warga będzie do wewnątrz lecz pierścień montażowy musiał by być odwrotnie. Lecz znowu patrząc na stary simering to nie ma on strzałki lecz ma napis OIL SIDE i tak też według schematu jest ten simering osadzony. i Pytanie odnośnie tej strzałki co miał producent na myśli że w tym kierunku ma się kręcić wał czy jest to tylko informacja że jest on lewo kierunkowy i czy ktoś się spotkał z tego typu simeringami że były montowane z wargę na zewnątrz a nie do wewnątrz.
IMG_1270.jpeg
IMG_1271.jpeg
IMG_1272.jpeg IMG_1270.jpeg IMG_1271.jpeg IMG_1272.jpeg

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Masz nawet zamontowany specjalnie na plastikowej tulei do montażu - tak jak jest tak go zakładasz , żadnej filozofii się nie doszukuj. Normalnie i standardowo tą stroną gdzie są rowki naokoło do silnika .

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Normalnie i standardowo tą stroną gdzie są rowki naokoło do silnika
Jeśli rozchodzi ci się o te duże i głębokie rowki w tym plastikowym pierścieniu to jest odwrotnie niż jest zamontowana tulejka, ale udało mi się znaleźć na innym forum że jednak musi być tą wargą na zewnątrz czyli tak montować jak jest ta tulejka . A pytam bo nie chce mi się drugi raz zrzucać sanek i skrzyni.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Jeśli rozchodzi ci się o te duże i głębokie rowki w tym plastikowym pierścieniu to jest odwrotnie niż jest zamontowana tulejka, ale udało mi się znaleźć na innym forum że jednak musi być tą wargą na zewnątrz czyli tak montować jak jest ta tulejka . A pytam bo nie chce mi się drugi raz zrzucać sanek i skrzyni.
Chodziło mi o te drobne na całym obwodzie , ale mimo wszystko zakładasz tak jak jest na tulei naprowadzajacej .

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Jak zakładać to wiem tylko mylną jest ta strzałka kierunkowa bo ona w momencie osadzenia simeringu jest od wewnątrz u wtedy wał kręci się odwrotnie względem strzałki. Z tego wynika że ta strzałka jest tylko informacją o kierunkowości uszczelniacza.

Do góry Bottom