• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak zostać (dobrym) wykształconym mechanikiem?

Woytaz

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Polskie wybrzeże
Cześć! Chciałbym się dowiedzieć, skąd mechanicy czerpią wiedzę? Wiedzę, na temat nowych samochodów, pojazdów - hybryd - bo i takie zapewne będą niedługo królowały na naszych drogach. Skąd mogę czerpać wiedzę - jako samouk? Rozpocząłem od książek SAM NAPRAWIAM, czy "Naprawa, budowa pojazdów mechanicznych" dedykowanych dla szkół średnich (szkoda, że nie wybrałem szkoły o takim profilu).

Nie ukrywam, że przygodę z mechaniką dopiero rozpoczynam, jestem na etapie czytania literatury i testowania, w tym ćwiczenia zdolności manualnych (kiedyś, to ja miałem dwie lewe ręce), na swoich autach. Myślę o przyszłości w tej dziedzinie - już teraz wymieniam oleje, filtry, żarówki i udzielam pomocy z obsługi pojazdów za przysłowiowe "piwo" - gdyż doświadczenie i wiedza jest dla mnie najważniejsza.

Pomyślisz sobie - ahh.. pewnie idiocie się to zaraz znudzi, ale uwierz mi na słowo, że poświęciłem już bardzo wiele - między innymi bardzo dobrą pracę, która przynosiła dobre zyski, lecz zabierała cenniejszą rzecz - czas.

Jeżeli masz jakiekolwiek wskazówki dla mnie - z chęcią posłucham!

Pozdrawiam i życzę miłych, udanych wakacji! :D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3070
szachu41 każdy sam kreuje swoją rzeczywistość...:D jak ją sobie wykreowałeś tak masz...:D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1844
Miasto
Koszęcin
Chcesz mieć wlasny warsztat? Szykuj sie na tematy tego wgniecenia nie bylo albo zmieniał mi pan UPG 4 lata temu i składam reklamacje. Po dzisiejszym dniu ja pier

Woytaz

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Polskie wybrzeże
Chcesz mieć wlasny warsztat? Szykuj sie na tematy tego wgniecenia nie bylo albo zmieniał mi pan UPG 4 lata temu i składam reklamacje. Po dzisiejszym dniu ja pier

Dlatego wydaje mi się, protokoły i umowy naprawy są wymagane. W mojej poprzedniej branży temat jest mi znany.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1361

Coś w tym jest,niedawno(ok miesiąca temu) ktoś mi coś chciał zareklamować i twierdził przez tel.ze niedawno to było robione i się zepsuło ale totalnie nie przypominałem sobie kiedy to było a że prowadzę archiwizację każdej usługi,co kiedy i za ile to odgrzebalem kotleta,usługa była w 2013r.

toomii76

toomi
Punktów
6882
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Heh, miałem kiedyś reklamację na klocki z przodu. Miały być takie dobre, a starczyły tylko na rok.
Ale gdy otworzyłem książkę serwisową, okazało się, że przejechał na nich 60 tys.
:)

Do góry Bottom