• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jaki fundament pod podnośnik dwukolumnowy

SeaDog

Początkujący
Dołączył
29.03.2017
Postów
18
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Cześć chciałbym się was poradzić przy robieniu podłoża pod podnośnik dwukolumnowy. W garażu mam wylewkę. Grubość ~ 20cm, wiertło wpada po około 20/22cm. Bez młota nie idzie się przebić. Chcąc zainstalować podnośnik dwukolumnowy i mając na uwadze przede wszystkim bezpieczeństwo chciałbym się zapytać czy na takiej posadzce mogę stawiać podnośnik czy lepiej zrobić nowy fundament. Na nową wylewkę jestem przygotowany ale teraz pytanie czy lepiej wylać płytę czy ograniczając wydatki wystarczające będą dwie betonowe podstawki o wymiarach 100cm x 100cm i głębokości 60cm? Kolumny zostaną zainstalowane oczywiście po środku. Obie wylewki będą miały kosz zbrojony ale instalowane kotwy nie będą wchodziły w oczka tylko kosz będzie znajdował się pod kotwami. Nie wiem czy to akurat ma jakieś znaczenie. Czy wstawiać dodatkowo pręty połączone z koszem, które będą pod obecną posadzką?
 
Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
23.08.2013
Postów
6066
Punktów
988
Wiek
75
Miasto
Szczecin
Jaki fundament ? Zawiera DTR , ewentualnie Dozór techniczny bo oni dopuszczają do eksploatacji.
 

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5509
Punktów
1480
Wiek
31
Miasto
Kaczory
Tak jak porzednik napisał: wszystko powinneś mieć w DTR.
 

arcadio

Uczestnik
Dołączył
27.11.2012
Postów
37
Punktów
6
Wiek
42
Miasto
Radom
WWW
nowoczesnywarsztat.com.pl
Masz tu przykładowy rysunek fundamentu ( akurat dla Stenhoja) . Jeśli posadzka ma 20 cm grubości i jest odpowiednio twarda B20- b25 to nie ma potrzeby lania dodatkowej ławy. Zresztą nawet jeśli masz zalewać cokolwiek to lepiej ławę ( 30 cm szerszą z każdej strony niż podnośnik, o grubości 40 cmm) lepiej trzyma razem kolumny niż stopy. Jeśli masz konkretny model podnośnika daj znać prześlę rysunek oryginalnego fundamentu ( wymaganego przez producenta)
 

Załączniki

  • Maestro 2.30 i 2.32fundament.pdf
    81,3 KB · Wyświetleń: 170

SeaDog

Początkujący
Dołączył
29.03.2017
Postów
18
Punktów
0
Miasto
Warszawa
zadzwoniłem do UDT - odpowiedź proszę zrobić fundament zgodnie z instrukcją. Tak też zrobię. Dzięki za rysunek. Nie wiem jaki jest zastosowany beton. W jednym miejscu podczas wiercenia leci siwy proszek a kilka metrów dalej czerwony proszek, jakby jakaś cegła. Posadzka wydaje się dość twarda ale to tylko wydaje się. Sprawdzę instrukcję i dam znać.
 

leeroy15

SuperMechanior
Dołączył
3.07.2017
Postów
1059
Punktów
425
Wiek
36
Miasto
Ostrowiec
zadzwoniłem do UDT - odpowiedź proszę zrobić fundament zgodnie z instrukcją. Tak też zrobię. Dzięki za rysunek. Nie wiem jaki jest zastosowany beton. W jednym miejscu podczas wiercenia leci siwy proszek a kilka metrów dalej czerwony proszek, jakby jakaś cegła. Posadzka wydaje się dość twarda ale to tylko wydaje się. Sprawdzę instrukcję i dam znać.
Dokładnie tak jak podaje DTR podnośnika. Ja osobiście zrobiłem ławę z B25 - 3x1,5x0,5 dodatkowo zbrojoną :D. Wiem, że przesadziłem bo mam hoffmana na ramie i w tym przypadku to nawet ta twoja posadzka by wystarczyła.
 

SeaDog

Początkujący
Dołączył
29.03.2017
Postów
18
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Podnośnik to Castex QJY4.0-D6A

Już wiem, że muszę robić posadzkę 100mm x 400mm x 0.3 m ale głębokość zrobię na 40cm.
Zapytam jeszcze jak powinno wyglądać zbrojenie? Czy wystarczy zrobić jedno warstwową "siatkę" z drutu czy muszą być dwie i czy stosować hydroizolację czy można lać beton bezpośrednio na ziemie? czy taką posadzkę trzeba podlewać czy zostawić na 3 tygodnie o nic się nie martwiąc?
 
Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5509
Punktów
1480
Wiek
31
Miasto
Kaczory
U mnie lalem płyty pod stanowisko to poszło 10 kubikow betonu b25. Pod podnośnik zbrojenie kratownicami górą i dołem. Minimalna grubość betonu pod podnośnikiem to chyba 25cm było. Dałem 30 cm. Gdybym miał lac tylko płytę pod podnośnik to jak dobrze pamiętam byłaby okolo 4m x 1.5m x 0.30m. A że wylewałem odrazu pod cale stanowisko to "troszkę"więcej betonu poszło. Podnosnik Bosch VLE 2130 el
 

MS Serwis

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
31.07.2016
Postów
1831
Punktów
453
Miasto
Gorzów Wielkopolski
WWW
www.ms-bmw.pl
Ja robilem 1,5x4x0,5. Beton b25 bez zbrojeń. Tak bylo w instrukcji i zaprzyjazniony inspektor tez mowil ze ma byc bez zbrojen w miejscu montazu-aby nie narobić dziur jak sie trafi na zbrojenie.
 

Grzegorz.Józefów

SuperMechanior
Dołączył
31.08.2014
Postów
644
Punktów
202
Miasto
Józefów
Witam a ja wylewałem beton nie pamiętam jakiej jakości ale z betoniarni i zamówiłem przestrzennie zbrojony, dosypują w trakcie produkcji betonu takie jakby "zszywki " i to zastępuje zbrojenie drutem/siatką.
 

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5509
Punktów
1480
Wiek
31
Miasto
Kaczory
Jak zazbroisz kratownica z drutu fi5 lub fi6 to przy wierceniu pod kotwy sds poradzi sobie z takim drucikiem.
 

leeroy15

SuperMechanior
Dołączył
3.07.2017
Postów
1059
Punktów
425
Wiek
36
Miasto
Ostrowiec
Jak zazbroisz kratownica z drutu fi5 lub fi6 to przy wierceniu pod kotwy sds poradzi sobie z takim drucikiem.
Ja zbrojenie zrobiłem z fi12 a strzemiona z fi6.... Miałem materiału pod dostatkiem bo mi został ze zbrojeń fundamentowych, nadproży i wieńca. Zrobiłem zbrojenie jak dla czołgu. Nawet go pospawałem zamiast skręcać na druciki. Pod zbrojeniem folia, dystanse 5-10cm na nich dopiero zbrojenie a nad zbrojeniem jeszcze około 15-20cm betonu B25. Ława rzeczywiście 4m a nie 3 jak pisałem wcześniej bo sam podnośnik ma ok 3m szerokości a ława zachodzi po 0,5 m po bokach poza obrys podnośnika. Kotwy jakie zastosowałem to Fischer FWA 16 x 180mm dokręciłem do podłoża siłą 100Nm...
 

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.05.2011
Postów
2541
Punktów
710
Wiek
33
Miasto
Ząbki
WWW
www.mechanikazabki.com.pl
Przechodziłem przez to dwa tyg temu. 100x100x100cm pod każdą kolumnę przy dwusilnikowych. Jak łączony na dole wystarczy 40cm w dół na 60 cm szeroko pod całość
 

leeroy15

SuperMechanior
Dołączył
3.07.2017
Postów
1059
Punktów
425
Wiek
36
Miasto
Ostrowiec
Zasadniczo tak :D ... ale szybciej pospawałem ;) . Pozostałe zbrojenia wykonałem zgodnie z projektem 4x12 i strzemiona co 12-20cm zależnie od przeznaczenia (ława, nadproże czy wieniec) - skręcone drutem i takim fajnym kluczem - twistem.... Polecam zbrojarzom.
 

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5509
Punktów
1480
Wiek
31
Miasto
Kaczory
Ja akurat buduje dom. Firma teść budowlaniec i ja :) Także o budowlance mogę coś powiedzić :)
Automaty do kręcenia zbrojenia dobra rzecz. Do tego gotowe druty i idzie jak w fabryce :) Z takich ciekawych rzeczy dla mnie są jeszcze gwoździe do betonu :D
 

SeaDog

Początkujący
Dołączył
29.03.2017
Postów
18
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dziura wykopana. Dzięki za odpowiedzi. Całe szczęście, że pokusiłem się o skucie posadzki. Posadzka zawierała wszystko co możliwe. Brakowało w niej jedynie trupa. Były cegły, kamyczki, kamienie a nawet część stolika z planszą do warcab. Przygotowany wykop pod fundament ma 4m x 1m x 40cm - zalecenia producenta. W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie, czy w takiej dziurze najpierw zrobić jakiś podkład typu tłuczeń, potem chudziak a następnie beton właściwy na grubości 30cm czy od razu mogę lać C25?
 

leeroy15

SuperMechanior
Dołączył
3.07.2017
Postów
1059
Punktów
425
Wiek
36
Miasto
Ostrowiec
Dziura wykopana. Dzięki za odpowiedzi. Całe szczęście, że pokusiłem się o skucie posadzki. Posadzka zawierała wszystko co możliwe. Brakowało w niej jedynie trupa. Były cegły, kamyczki, kamienie a nawet część stolika z planszą do warcab. Przygotowany wykop pod fundament ma 4m x 1m x 40cm - zalecenia producenta. W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie, czy w takiej dziurze najpierw zrobić jakiś podkład typu tłuczeń, potem chudziak a następnie beton właściwy na grubości 30cm czy od razu mogę lać C25?
Beton właściwy dałbym na grubości 40cm tak jak producent zaleca a pod to 5-10cm piachu zagęszczonego zagęszczarką tak jak napisał poprzednik... Na piach i brzegi wykopu możesz dać folię jako hydroizolację i tyle.
 

SeaDog

Początkujący
Dołączył
29.03.2017
Postów
18
Punktów
0
Miasto
Warszawa
leeroy15, nałożyliśmy na siebie swoje posty.

Zalecenia producenta mówią o 30cm grubości. Mój wykop ma około 40cm, więc warunki już mam spełnione pod nowe podłoże. Piach jaki jest po wykuciu nie jest ubity. Czy zamiast utwardzania piasku co wiązałoby się z dodatkowymi kosztami, mogę wykorzystać gruz który wydobyłem? Około 5cm bym wysypał drobnych kamyków w celu utwardzenia. Na to bym wylał beton C25 a w nim zbrojenie. Czy takie rozwiązanie będzie OK?
 
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom