• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki jest sens cb radia

r1ojer

Nowy
Punktów
0
Wiem, że mogę wpisać to pytanie w Google i uzyskać ogólną odpowiedź, ale chcę, abyście wyrazili swoje osobiste opinie, więc chłopaki, jaki jest sens stosowania radia cb i dlaczego z niego korzystacie?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
189
Miasto
Rzeszów
Teraz już chyba żaden. Może za granicą prędzej się przydaje, gdzie Yanosik nie sięga. Ale przyznam, że od lat myślę od kupieniu małego CB i w sumie przekonuje mnie do odrzucenia tego pomysłu fakt, że nie widuję w ogóle aut z założonymi antenami od CB - znaczy się, że nikt ich już nie używa.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
140
Przy obecnym poziomie inteligencji i kultury ludzi już niestety cb nie jest czymś fajnym. Kiedyś miało naprawde sens ale teraz już nie, ludzie są zbyt tępi żeby z tego korzystać.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
365
Radio kosztuje 500zł. Mandat 1000zł o punktach nie wspominam. Yanosik nie zawsze ostrzeże.
Nawet jeżeli ktoś Cię ostrzeże przez CB raz na rok, czy raz na dwa lata. To i tak się zwróci.

Nieraz, ani radio, ani Yanosik nie pomoże. Pozostaje tylko wzrok sokoła. Ale nawet i wzrok nie da rady.
Walnęli mnie z 465 metrów. No to nawet heniek nie ma takiego wzroku. Z 465 metrów, to sobie wyobraźcie. Wstępnie nie przyjąłem, bo pomyślałem, że chyba ich pojeb...ale się okazało, że na tym sprzęcie mogą do 500 metrów mierzyć. A trafiłem na najlepszy sprzęt i najbardziej wygłodniały patrol.
Nawet spawarkę "wyrzuciłem" ;) Wzrok jest najważniejszy w tej rozgrywce ;

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
678
Nie mówiąc już o przepisowym jeżdżeniu

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
365
Nie mówiąc już o przepisowym jeżdżeniu
Trzeba jeździć bezpiecznie, sprawnie i płynnie nikogo nie narażając.
Każdemu wyłączyli myślenie, bo przecież przepisy za nich myślą.
Dlatego Hitler zrobił, to co zrobił. Nik nie myślał samodzielnie.

O 3 w nocy, kiedy wszędzie jedna wielka pustka, przejdziesz na czerwonym świetle? Czy czekasz za zielone? Czekasz? To gratuluję.

Przechodzisz? Dlaczego?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
365
Jeżdżę kilkanaście lat bez CB i jeszcze nic nie dostałem.
No, tak, tak...
Gdzieś, kiedyś...chyba z trzy miesiące temu odnośnie opon wielosezonowych pisałeś o swojej brawurowej jeździe cinquecento, jak to się nie patyczkujesz w tańcu ;)
Trochę mi to koliduje z brakiem punktów przez kilkanaście lat ;)

Nanab, raczej się przetaczasz, nie jeździsz ;)
Gdybym miał takie szczęście jak Ty, to na pewno zakręciłbym ruletą w jakimś pięciogwiazdkowym hotelu ;) trzeba korzystać

nanab

SuperMechanior
Punktów
462
Miasto
Bydgoszcz
Gdzieś, kiedyś...chyba z trzy miesiące temu odnośnie opon wielosezonowych pisałeś o swojej brawurowej jeździe cinquecento, jak to się nie patyczkujesz w tańcu ;)
Trochę mi to koliduje z brakiem punktów przez kilkanaście lat ;)
Z kimś mnie mylisz, albo masz jakieś urojenia, bo nie kojarzę żebym coś takiego pisał, a cinkocieńko nigdy nawet nie miałem.
Nie pisałem też że nie dostałem żadnych punktów ani mandatów, pisałem że nie dostałem nigdy tego mitycznego 1000zł mandatu za brak CB. Za przekroczenie dostałem 2 razy po 100zł i jeden punkt chyba.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
365
Cinquecento, to metafora...zresztą z filmu dla bardziej ambitnych.
Ja lepiej pamiętam od Ciebie co pisałeś kwartał temu, dziwne.
Jeżdżę na całorocznych, a i tak jak ostatnio była śnieżyca, to 90% pozostałych mnie blokowało, większość na ograniczeniu do 70 jechała 40.
Więc można domniemywać z tekstu, że nie jesteś z pierwszej łapanki i raczej "zapierdalasz". Na całorocznych w śnieżycy 90% Cię blokuję, no to prosty heniek może pomyśleć, że niezły zawodnik. Może? No chyba, że miałeś napęd na cztery, albo wkręcane kolce o których nie wspomniałeś.
masz jakieś urojenia
henio tylko tak wygląda, ale umysł, jak brzytwa ;)

Nie istnieje żaden mandat za brak cb radia, dałeś się naciągnąć. Jeżdżę kilkanaście lat bez CB i jeszcze nic nie dostałem.
Nie pisałem też że nie dostałem żadnych punktów ani mandatów, pisałem że nie dostałem nigdy tego mitycznego 1000zł mandatu za brak CB.
Dobra, ja się pogubiłem już. OK.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
365
@Komornik
Z tym Hitlerem chodzi o to, że łatwiej jest manipulować ludźmi, którzy stoją na przejściu dla pieszych kiedy jest czerwone światło i nie przejdą nawet o 3 w nocy, niż tymi którzy przejdą o 15 w południe. To skrajny przykład, ale chyba najlepiej obrazuje.
Trzeba mieć własny mózg i myśleć samodzielnie.
Co z tego, że jest ograniczenie 50km/h jak jest 3 w nocy i dwa pasy. Ja nie piszę o ludziach którzy jeżdżą, jak jeżdżą...tylko o skrajnych debilach, którzy mają jakieś klapki na oczach. On nie pojedzie 60 tylko 50, bo tak nakazali. Hitler tak powiedział i koniec. A on nie ma własnego mózgu więc nie dyskutuje z przepisami.
Dlatego między innymi przez takich odmóżdżonych debili powstały komory gazowe, którzy jeździli równe 50 na zabudowanym.
Nadążasz?
Najłatwiej jest manipulować obsrańcami i służbistami, którzy nie mają własnego mózgu.

Więc nie zabijaj przyjacielu przepisami mojego zdrowego rozsądku.

Ostatnia edycja:

nanab

SuperMechanior
Punktów
462
Miasto
Bydgoszcz
Więc można domniemywać z tekstu, że nie jesteś z pierwszej łapanki i raczej "zapierdalasz". Na całorocznych w śnieżycy 90% Cię blokuję, no to prosty heniek może pomyśleć, że niezły zawodnik. Może? No chyba, że miałeś napęd na cztery, albo wkręcane kolce o których nie wspomniałeś.
Miałem po prostu przeciętne całoroczne zamiast 20letnich zimówek przez które trzeba zwalniać o połowę przy byle śniegu. Jeśli jazdę z prędkościami 60-70 na ograniczeniu do 70 określasz:
nie jesteś z pierwszej łapanki i raczej "zapierdalasz".
brawurowej jeździe
jak to się nie patyczkujesz w tańcu
No to faktycznie, tak jeżdżę.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
678
ale przepisy ogólnie uważasz za potrzebne czy nie? Ja nie zawsze jeżdżę przepisowo żeby nie było

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
365
ale przepisy ogólnie uważasz za potrzebne czy nie? Ja nie zawsze jeżdżę przepisowo żeby nie było
Tzn. zależy które...prawo musi obowiązywać, taki świat.
Ile jest, 6 punktów za zieloną strzałkę? Co ja kur. ślepy jakiś jestem - A GDZIE EKOLOGIA W TYM WSZYSTKIM? Lepiej z jedynki ruszyć, niż się toczyć, aha. I tak kilka razy dziennie X kilkadziesiąt tys. pojazdów X 360 dni w roku.
A gdzie klocki, sprzęgła itd. itd. w tej całej ekologii. A to tylko zielona strzałka.
Czy to jest normalny przepis? Dla upośledzonego tak.

Albo stop na przejeździe kolejowym gdzie pociąg widać z 2000 metrów. I 85% baranów zatrzymuje się, chyba tylko po to żeby puścić sprzęgło tuż przed wjazdem na przejazd tak żeby idealnie zgasł jak już będą na przejeździe. Mając zapięty bieg i tocząc się 5km/h jest bardziej niebezpiecznie ( na to wychodzi ) dla tych bezmózgów, niż puszczanie sprzęgła tuż przed przejazdem.

...ale kij już z tym sprzęgłem. Widzisz, że nic nie jedzie, to czy Ty jesteś normalny że się zatrzymujesz, czy lekko upośledzony.

Widzi, że pociąg nie jedzie z jednej, jak i z drugiej strony, a on się zatrzymuje, bo Hitler postawił STOP i nie wolno z nim dyskutować. Führer ma zawsze rację.
Moim zdaniem takie osoby powinny być kierowane na badania psychiatryczne, czy aby na pewno same sobie ufają i swoim zmysłom.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
189
Miasto
Rzeszów
Heniu, ja cię nie posądzałem o takie myślenie, a tu wychodzi, że my intelektualnie jak bliźniaki jesteśmy. :D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
365
@Pangia mnie najwięcej wyzywał, a teraz najwięcej kciuków w górę daje :woot:

Od zawsze najbardziej szanowałem ludzi, którzy sami dokonywali oceny jednostki ( innej osoby ). A nie ślepo szli za tłumem, krzycząc...w sumie nawet nie wiedząc co. Tłum krzyczy, to ja też :)

A to już drugi level wtajemniczenia, jeżeli chodzi o Hitlera. Takich ludzi dwa razy trudniej jest zmanipulować, gdyż nawet we wrzeszczącym tłumie potrafią samodzielnie myśleć.

Bardzo się cieszę @Pangia że podzielasz moje zdanie w tej kwestii.
Jak się znajdzie trzeci, to możemy już iść na ulicę zbierać podpisy pod petycją : )))

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2038
Miasto
Kaczory
postawił STOP i nie wolno z nim dyskutować

takie osoby powinny być kierowane na badania psychiatryczne, czy aby na pewno same sobie ufają i swoim zmysłom
Tylko zwróć uwagę na jeszcze jeden aspekt. Państwo Policyjne. I co z tego że widoczość dobra, co z tego, że bezpiecznie jak w krzakach dalej będą stać bandyci i zaraz wykartkują mandat (chyba 300zl +6pkt). A przypomnę tylko, że te urwy najczęściej stoją nie tam gdzie faktycznie powinno być bezpiecznie (szkoła, przedszkole, miejsce z duzym ruchem pieszym) tylko tam gdzie się to poprostu opłaca.

Dla przykładu skrzyżowanie:
1698046878746.png
1698046926221.png
Droga "na leszkowie" to droga która prawie nic nie jezdzi. Za to Pilska to dojazd z okolicznych wioch do miasta. Myślę, że na wyższym screenie widać która jest głowna - bezsens.

Więc nasza mądra policja czesto chowa się w krzakach z lewej lub prawej i łapią bandytów którzy nie zatrzymują sie na stopie
1698047061248.png

Jedno co dobre to że w zeszłym roku zlikwidowali stop na przejezdzie kolejowym, bo to bylo tez dobre. 2x stop na odcinku 100m.

I nie ma się co dziwić, że ludzie się zatrzymują bo każdy wie, że lubia tam stać, a pieniądze na ulicy nie leżą.

Takich przykładów w okolicy mam kilkanaście.

Do góry Bottom