• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki zestaw narzędzi wybrać?

dawwis94

Nowy
Punktów
0
Witam, planuję zakup jakiegoś zestawu narzędzi do domu, mój dotychczasowy to stare niekompletne narzędzia z kiedyś tam po kimś tam, że tak to ujmę. Także chciałbym na nowo zacząć kompletować. Zależy mi żeby były solidne, wytrzymałe, nie stać mnie na kupowanie taniego szajsu, wolę wydać więcej, ale mieć satysfakcję z użytkowania. Myślałem nad zestawem narzędziowym Makita, na allegro jest sporo takich. Co polecacie?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1208
Makita z allegro? To może być raczej "chińska Makita"

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
Ja mam neo i nie idzie tego zniszczyć. Nasadki na pneumata i wio ciągle targaja

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
52
Polecamy również Neo. Posiadam dwa duże zestawy. Kilka rzeczy połamałem, ale bez problemu wymienili na nowe

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
306
Polecamy również Neo. Posiadam dwa duże zestawy. Kilka rzeczy połamałem, ale bez problemu wymienili na nowe
Dobre są , jedyny problem to polerowane klucze ... Nie lubię jak się to ślizga w tłustej rękawiczce nitrylowej.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
52
Dobre są , jedyny problem to polerowane klucze ... Nie lubię jak się to ślizga w tłustej rękawiczce nitrylowej.
Na temat płaskich się nie wypowiem. Mam zestawy nasadkowe i kilka dodatkowych grzechotek. Jeśli chodzi o klucze to używam stary zestaw od Bassa. Jeszcze trzyma swoją kalibrację. Na plastelinę nie trafiłem. Kilka większych wziąłem,z Energy. Muszę przyznać, że dają radę

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
506
Miasto
Częstochowa
Ja polecam na przykład taki oto zestaw

Pierwsza rzecz to jest taki klucz https://allegro.pl/oferta/grzechotka-1-4-72-zeby-treszczotka-mocna-crv-14961376274

Musisz mieć też klucze imbusowe więc wlatuje taki zestawik

Musisz mieć też torxy więc przyda ci się taki zestaw
Tymi narzędziami to sobie możesz ewentualnie koła do roweru dokręcić czy linki podciągnąć w hamulcach roweru, nie pracowałeś na warsztacie, nie znasz życia a mądrowanie na forum ciąg dalszy.

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Tymi narzędziami to sobie możesz ewentualnie koła do roweru dokręcić czy linki podciągnąć w hamulcach roweru, nie pracowałeś na warsztacie, nie znasz życia a mądrowanie na forum ciąg dalszy.
Pracuję w warsztacie od siedmiu lat raz w warsztacie domowym a raz w profesjonalnym

Alpari

SuperMechanior
Punktów
127
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Ostatnio w Castoramie mieli na promocji zestaw NEO 219 elementów za 399. 25 lat gwarancji.
Robię usługi również mobilnie i mam zestaw podobny do tego NEO firmy Vigor. Całkiem dobrze się spisuje a kosztował coś ok 550. Narzędzia NEO również posiadam i nic się z nimi wielkiego nie dzieje.
Do zadań specjalnych niezniszczalny zestaw King Tony (same klucze nasadowe 1/2 cala w metalowej skrzynce). Kilkanaście lat i nic się temu nie stało. Grzechotka ma mniej zębów i przeskok większy niż większość grzechotek, ale odkręcanie śrub przegubów czy kół pasowych wału korbowego z przedłużeniem w postaci rury nie daje jej rady.
Poza tym jakiś Jonesway, Hazet itp.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
506
Miasto
Częstochowa
Pracuję w warsztacie od siedmiu lat raz w warsztacie domowym a raz w profesjonalnym
Tymi imbusami to normalny mechanik 1 dnia by nie przerobił. Dwa mocne odkręcenia śrub lub przykręcenia i po imbusach ( torxy też), ten stop metalu to nawet na sztućce się nie nadaje. A wnioskując po twoich postach i bredniach jakie wypisujesz to przez te 7 lat mialbyś chodź podstawową wiedzę, a tu wszystko jak w trawie piszczy. Najlepsze klucze i imbusy jakie posiadałem to NEO a Hazet imbusy to już w ogóle niebo a ziemia.. Ich tak szybko nie zniszczysz a te za ~10zł to jednorazowe, dwa ruchy i do kosza.

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Tymi imbusami to normalny mechanik 1 dnia by nie przerobił. Dwa mocne odkręcenia śrub lub przykręcenia i po imbusach ( torxy też), ten stop metalu to nawet na sztućce się nie nadaje. A wnioskując po twoich postach i bredniach jakie wypisujesz to przez te 7 lat mialbyś chodź podstawową wiedzę, a tu wszystko jak w trawie piszczy. Najlepsze klucze i imbusy jakie posiadałem to NEO a Hazet imbusy to już w ogóle niebo a ziemia.. Ich tak szybko nie zniszczysz a te za ~10zł to jednorazowe, dwa ruchy i do kosza.
Za to polecam wam grzechotkę niteo i torxy od firmy parkside oraz imbusy od firmy Spanta/Sparta śrubokręty od firmy Sparta też są dobre narzędzie które wymieniłem sprawdzają się świetnie mam jeszcze cęgi do cięcia prętów i przeciąłem nimi tyle prętów że nie jestem w stanie zliczyć u mnie w warsztacie wystarczają jak na mój użytek stal chromowo wanadowa jest super

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
Ja.mam taka grzechotkę NN 1/2 kupiona na giełdzie 20 lat temu. Tej k..wy nie idzie rozwalić. Rura śruby koła i wio. Także chyba nie ma reguły

Alpari

SuperMechanior
Punktów
127
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Kiedyś w firmie zajmującej się zaopatrzeniem warsztatów właściciel pokazał mi grzechotkę NN. Z wyglądu jak tania marketówka. Okazało się, że to próbna partia testowa z jakiejś fabryki tajwańskiej produkującej narzędzia z górnej pulki. Przy testach na zerwanie była bezkonkurencyjna. Lepsza od Bety i Gedore niebieskiego

Do góry Bottom