• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakie najlepsze środki do konserwacji podwozia ???

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Witam wszystkich! Mam pytanie do was koledzy.Jakich używacie środków do konserwacji podwozia ? i jakie są najlepsze? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi !

P

PogotowieSamochodoweUK

Sprawa ciezka do zrealizowania bo:

-podwozia zazwyczaj juz sa z gratisami, czyli ubytki, korozja, zarodki...
-klient chce tanio

Jesli ma byc tanio to sraj na wszystko, myj myjka uniesione na bok auto I po wyschnieciu spryskaj najtanszym szajsem bo I tak nic on nie da skoro podwozie juz jest w trakcie zjadania przez ruda.

Jesli ma byc profi robota to jest zabawy jak ze zmiana pieluchy u dzieciaka....

Najpierw musisz doprowadzic podwozie do stanu lux czyli zaiwchy, sanie,wydechy I oslony w dol, piaskowanie albo szczota na szlifierce I dopiero lakierowac po uprzednim podkladzie anty korozyjnym.

Zeby to zabezpieczyc najlepsza jest tak zwana ''guma'' ''STONE CHIP''.

Powloka jest jak twarda guma laczaca panele w aucie na ich spawach.
Grubosc okolo 5mm I ciezko ja przebic mlotkiem a co dopiero kamieniem z pod kola.

Zwykle powloki do malowania pedzlem ktore nie maja odpowiedniej grubosci sa strata kasy.
Skuteczna powloka musi miec grubosc jak I sprezystosc do tlumienia uderzen.

Minusem jest cena za ilosc.

Plusem jest jakosc I dodatkowo jako pozytywny skutek uboczny auto zyzkuje swietne wytlumienie szumow drogowych.

Srodek o ktorym mowie nazywa sie roznie od roznych firm. Mozna go oryginalnie spotkac w nadkolach aut bo w fabrychach go klada na wykonczenie nadkoli wokol opony.

Z tego co ja wiem taki srodek wypuszcza:

-Terosyl
-Hammerite
-Uniseal
-WAXoil
-U-Pol

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
ja stosuje bitgum, mozna kupic puche pod pedzel lub pod pistolet specjalny do malowania/konserwacji, tworzy dosc elastyczna i trwala powloke ale jak kolega wyzej napisal aby ktorykolwiek srodek spelnil swoje przeznaczenie musisz pozbyc sie rudego.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Dzięki za odpowiedz!Może jeszcze ktoś zna jakieś środki?

marik

Gaduła
Punktów
1
baranek Bolla. dostępny jest w kolorze srebrnym i kolorze czarnym. Jest w puszkach i w sprayu. Osobiście używam w sprayu ale nanosi cieńsze warstwy. Jak z puszki to możesz nanosić normalnie pędzlem.

koni2121

Uczestnik
Punktów
0
Dla mnie najlepszym środkiem jest baranek Bolla, także polecam Bitex nie jest może lepszy od baranka ale także dobry. Pozdrawiam :)

motochemia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.motochemia.pl
Novol, Boll, ostatnio K2 wprowadziło baranki i środki do konserwacji podwozia w sprayu oraz na pistolet K2 Durabit. Wiadomo że Boll to synonim baranków itd. ale warto spróbować tych środków z K2 - są po prostu tańsze a wkład jest podobny jak nie identyczny :)

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Ja z tańszych polecam trotona intergum troszke lepsze to sika dalej valvoline.Raptor sprawdzi się jak robisz podwozie od zera.
Wszystko testowane przeze mnie przez parę lat.
Bolla to jedynie na stary rozrzutnik.

Do góry Bottom