• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakie szkolenia polecacie?

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Toruń
Witam serdecznie
Jakie szkolenia polecacie jeżeli chodzi o mechanikę samochodowa?
Może ktoś był na jakimś i może polecić.
Szkolenia online też wchodzą w grę
Pozdrawiam
Miłego wieczoru

Alpari

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
online to możesz jedynie coś podpatrzeć jak masz pojęcie o mechanice. Podstawą jest praktyka. Nawet po szkołach samochodowych jak zawodówki i technika bez praktyki ludzie są zieleni jak trawka wiosną. Najlepszy kurs to dobry mechanik i zaczynasz od prostych rzeczy.

Nie wiem czy pozwoliłbyś sobie wyciąć wyrostek robaczkowy lekarzowi po kursie online. Podobnie miałbym obawy oddać w ręce takiego mechanika zawieszenie lub hamulce w swoim aucie. Chociaż widząc ile jest "garażowców" i jakie potrafią robić cuda w samochodach to chyba ludzie lubią adrenalinkę

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Toruń
online to możesz jedynie coś podpatrzeć jak masz pojęcie o mechanice. Podstawą jest praktyka. Nawet po szkołach samochodowych jak zawodówki i technika bez praktyki ludzie są zieleni jak trawka wiosną. Najlepszy kurs to dobry mechanik i zaczynasz od prostych rzeczy.

Nie wiem czy pozwoliłbyś sobie wyciąć wyrostek robaczkowy lekarzowi po kursie online. Podobnie miałbym obawy oddać w ręce takiego mechanika zawieszenie lub hamulce w swoim aucie. Chociaż widząc ile jest "garażowców" i jakie potrafią robić cuda w samochodach to chyba ludzie lubią adrenalinkę
A kursy z praktyką jakie możesz polecić?

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Toruń
1. zapisać się do najbliższej zawodówki o profilu mechanik samochodowy
2. zatrudnić na warsztacie samochodowym jako uczeń, pomocnik czy tam praktykant
Wiem według mnie całkiem dużo o mechanice ale chcę rozwinąć swoje umiejętności dlatego też pytam o dodatkowego szkolenia

Alpari

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Wiem według mnie całkiem dużo o mechanice
Więc nic nie wiesz. Tu jest masa mechaników prowadzących latami warsztaty lub w nich pracujący i mogą powiedzieć, że wiedzą dużo. Ale równie dużo potrafi ich zaskoczyć. Tylko różnica jest taka, że sami lub z czyjąś pomocą potrafimy znajdować rozwiązania problemów. Ale właśnie na tym polega doświadczenie. Trafisz na zapieczoną śrubę i chociaż teoretycznie wiesz co odkręcić i wymienić to bez praktyki nawet jej nie ruszysz. Płacz dopiero będzie jak się zerwie. Tego kursy nie zapewnią bo są nakierowane np. na obsługę układu common rail tylko bez dodatkowych atrakcji jak zapieczone wtryski, urwane świece.

Więc tak jak kolega wcześniej napisał. Nauka teorii z równoległym zdobywaniem praktyki. Z kursem masz ten problem, że jak Ci to ktoś będzie pokazywał to zawsze będzie szło idealnie. Urok pomocy naukowych

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1081
Miasto
...Seksu i biznesu...
Witam serdecznie
Pozdrawiam
Miłego wieczoru
Chłopaku ...:D żebym ja mieszkał w Toruniu to bym nie zadawał takich pytań ..nie oszukujmy sie ale Toruń to bardzo rozwiniete miasto miejsc jest wiele jak np. serwisy , po warsztaty samochodowe ,a nawet znam ludzi co grzebią przy starych motorach( a to tez jest mechanika, i to jeszcze jaka;))
Wpisz sobie na olx i poszukaj sobie ogloszenia jako pomocnik mechanika i napewno cos znajdziesz. Bystry bedziesz to nawet zamiatając podłoge czy lecąc ze szmatą na wysokosci lamperii duzo i jeszxze wiecej mozna sie nauczyc;)
Na grudziadzkiej w IC kiedys organizowali darmowe szkolenia z cyklu uklady hamulcowe .wspomagania .rozrzadu itd itd..ale to ja tez glosze i powtarzam to tylko teoria...literki ..ze jak czytasz to i tak nic niewiesz jak nie umiesz czytac ze zrozumieniem ...praktyka + sparzenie = się doświadczenie ...kochany nie matura lecz chcęć szczera zrobi z ciebie bohatera.:D:D:D

Pozdrawiam chlopakow robiących w firmie EDPOl na ulicy Przelot/ Legnicka w latach 2005/ 2010 ViCiA

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Toruń
Tylko pewnie chodzi o jeden mały szczegół. Zostać mechanikiem z pominięciem miotły, szmaty, pomocnika.
Nic takiego nie napisałem.
Po prostu pytam o szkolenia a wy piszecie i od razu atakujecie.
Człowiek trochę więcej chce się dowiedzieć i podszkolić i to tyle...

Pytanie tyczyło się tylko szkoleń dokształcających i tyle.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Szkolenia dokształcające są dla mechaników z wiedzą i doświadczeniem. Dotyczą zwykle jakiegoś wąskiego zagadnienia. Np. dynamiczna wymiana oleju w skrzyni automatycznej. Tylko jakąś wiedzę na temat skrzyń już masz mieć.

I tak jak miałeś proponowane wcześniej. Poszukaj mechanika, który potrzebuje pomocnika. Na początek podajesz klucze (to też ważna wiedza jakie są itd.), myjesz jakieś zdemontowane części. Później sam demontujesz proste elementy, uczysz się je poprawnie montować itd. I wtedy właśnie w razie problemów mechanik Ci pokazuje co robić i z czasem nabierasz samodzielności w coraz trudniejszych zagadnieniach.

Z kursami bez wiedzy jest tak jakbyś dziecko wysłał na kurs jazdy na rolkach, a ono jeszcze nie chodzi. I nie obrażaj się bo sam nie określiłeś co potrafisz. Bo jakbyś powiedział, że sam wymieniasz w swoim aucie uszczelki pod głowicą, wymieniasz sprzęgła, rozrządy itd. to co innego.

Ja nie skończyłem żadnej szkoły samochodowej, ale mając 13 lat pierwsze auta rozbierałem na części, mając 15 dostałem gołą karoserię z malucha na kołach i sam wszystko poskładałem łącznie z lakierowaniem nadwozia. Tylko, że ojciec ze znajomym mieli firmę handlującą częściami samochodowymi, samochodami itd. I dlatego mogłem sobie auta rozkręcać na części podobnie jak silniki, skrzynie biegów itd. Miałem samochód do tego wyposażony warsztat i z pomocami naukowymi jak np. książka z cyklu "sam naprawiam" potrafiłem zrobić prawie wszystko.

A jak chcesz iść na głębokie wody to masz kumpli co mają zepsute auta albo jeszcze lepiej kup sobie takie auto i zamiast laskę trzymać za kolano idziesz do warsztatu i walczysz.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1081
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja po praktykach to lubialem na dziewczyny jezdzic i cycki miętosić.:D na praktykach to tak samo przychodziło...tak jak to kolega wyzej opisał..
A w Toruniu no prawdę mowiąc ładnych dziewczyn nie brakuję. :D

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
236
Miasto
Rzeszów
mając 13 lat pierwsze auta rozbierałem na części, mając 15 dostałem gołą karoserię z malucha na kołach i sam wszystko poskładałem łącznie z lakierowaniem nadwozia. Tylko, że ojciec ze znajomym mieli firmę handlującą częściami samochodowymi, samochodami itd. I dlatego mogłem sobie auta rozkręcać na części podobnie jak silniki, skrzynie biegów itd.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Ja po praktykach to lubialem na dziewczyny jezdzic i cycki miętosić.:D na praktykach to tak samo przychodziło...tak jak to kolega wyzej opisał..
A w Toruniu no prawdę mowiąc ładnych dziewczyn nie brakuję. :D
I o to chodzi. brać na warsztat raz coś na czterech kołach, raz na dwóch nogach i wypalenie zawodowe nie grozi
Automatyczne połączenie postów:

W Bolechowie pod Poznaniem dzieciaki przejęły Solarisa i zamiast dalej rozwijać biznes rodzinny zaczęli firmę sprzedawać. I raczej zabrakło tych początków.

Ostatnia edycja:

kakus

SuperMechanior
Punktów
45
Z tego co wiem to Salarisa sprzedali Hiszpanom bo rynek europejski się nasycił w nowy tabor więc nie byłoby grubych zamówień. Wzięli to Hiszpanie później przyszedł covid, brak części zamiennych, problemy z pracownikami a teraz koszty utrzymania i pani Olszewska siedzi i się śmieje a Hiszpanie muszą kombinować. We Wrocławiu volvo zamknęło fabrykę a teraz w Słupsku Scania zamyka fabrykę autobusów. Przenoszą się do innych krajów gdzie jest stabilna polityka rządu i koszty pracy niższe.
Automatyczne połączenie postów:

Z tego co wiem to Salarisa sprzedali Hiszpanom bo rynek europejski się nasycił w nowy tabor więc nie byłoby grubych zamówień. Wzięli to Hiszpanie później przyszedł covid, brak części zamiennych, problemy z pracownikami a teraz koszty utrzymania i pani Olszewska siedzi i się śmieje a Hiszpanie muszą kombinować. We Wrocławiu volvo zamknęło fabrykę a teraz w Słupsku Scania zamyka fabrykę autobusów. Przenoszą się do innych krajów gdzie jest stabilna polityka rządu i koszty pracy niższe.

jakubb19

Początkujący
Punktów
0
Szkolenia w okolicy Krakowa lub jakieś dobre online?

Atomis

Bywalec
Punktów
11
Witam serdecznie
Pozdrawiam
Miłego wieczoru
Zapraszamy do nas, aktualnie trwają promocje

Lukasz_gos

Początkujący
Punktów
1
Znacie jakies firmy z wojewodztwa malopolskiego i swietokrzyskiego, oferujace szkolenia z zakresu samochodow osobowych ?

Do góry Bottom