• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakie wyposażenie warsztatu samochodowego?

Piotrekv97

Nowy
Punktów
0
Witam.
Z góry przepraszam, jeżeli jest to nie ten dział i prosiłbym o przeniesienie mojego wątku do odpowiedniego działu :) .
Coraz bardziej noszę się z zamiarem otwarcia warsztatu samochodowego jako inwestycję.
Posiadam działkę, na której mógłbym wybudować warsztat. Osobiście pracuję na etacie jako spedytor, z zamiłowania naprawiam auta po godzinach, lecz do warsztatu chciałbym zatrudnić mechanika.
Na początku chciałbym policzyć koszta jakie musiałbym ponieść oraz stopę zwrotu. Nie ukrywam, że na narzędzia starałbym się o jakieś dofinansowanie, być może z LGD. O ile koszt wybudowania budynku jestem w stanie policzyć to gorzej jest z narzędziami. Czy jest ktoś mi wstanie zrobić taką listę narzędzi, które bym musiał zakupić na start, do czterech pustych ścian? Może ktoś robił coś takiego i jest w stanie udostępnić?
Warsztat miał by specjalizować się wulkanizacją, wymianą olei i płynów, naprawy hamulcowe oraz zawieszenie. Silniki być może z biegiem czasu kiedyś.
Na początek chciałbym otworzyć jedno stanowisko = jeden pracownik jako mechanik.
Może ma ktoś też jakiś cennik usług jak liczycie dane naprawy?
Moje miasto liczy około 20 tys mieszkańców i tak szczerze mówiąc, to jest kilku mechaników ale nikogo bardzo konkretnego i do wszystkich kolejki :joyful: .

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2065
Miasto
Kaczory
Na start podnośniki 2u kolumnowe. 2x wózek narzędziowy, 1x klucz udarowy i dokupować co potrzebne. Jest tego tyle, że chyba nie sposób zliczyć - myślę, że w sumie kiladziesiat tysięcy złotych w narzędziach.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2065
Miasto
Kaczory
Na luzaku. W samych blokadach rozrządu myślę, że mam kilkanaście tysięcy i to bez jakichś po*ebanych kompletów.
U mnie podobnie. Tylko, że blokady dokupujesz na bierząco.
Na start nie jest potrzebne nie wiadomo ile. No chyba, że wchodzisz na pełnej krwie z nie wiadomo jakim przerobem.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
612
Miasto
Okolice Krakowa
Owszem, chciałem tylko uświadomić, że te początkowe kilkadziesiąt tys, to dopiero wierzchołek góry lodowej i ciągle czegoś brakuje.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
212
Miasto
Gorzów Wlkp
lecz do warsztatu chciałbym zatrudnić mechanika.
Fajny pomysł, ale trudny do zrealizowania. Zacznij może od tego mechanika, bo może szkoda pieniędzy na inwestycje, a swoją drogą jak już go jakimś cudem znajdziesz i będzie miał chęci do pracy, to mając świadomość że masz mniejsze pojęcie od niego, ogra cię bardzo szybko.

Do góry Bottom