• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

JEEP GRAND CHEROKEE 4.7 SPADAJĄCE DZWIGIENKI

Łydziak75

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
OPOCZNO
Witam wszystkich zainteresowanych . mam pacjenta jak w temacie GRAND CHEROKEE 4.7 Z 2000r. który trafił do mnie dwa tygdnie temu z kulejącym silnikiem , okazało sie że spadły dźwigienki zaworowe na dwóch zaworach wydechowych . wymieniłem hydroregulatory na nowe , porównałem i pomierzyłem dźwigienki czy nie są krzywe , zawory też nie przycinają sie w prowadnicach , wałek wydaje sie ok. poskładałem wszystko ,odpaliłem i gra gitara . kilient odjechał zadowolony ale wrócił wczoraj bo sytuacja powtórzyła sie . znowu spadły z tych samych zaworów co wcześniej . moż e ktoś z Was przerabiał taki temat albo coś wie , z góry dziękuje za każdą podpowiedź lub sugestie bo pomysły mi sie skończyły

Łydziak75

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
OPOCZNO
właśnie takie są dzwigienki , i tylko spadają

dzisiaj nie miałem czasu , ale w poniedziałek zamienie je miejscami , zmierze ciśnienie oleju i przyjrze sie dokładniej wałkowi , zobaczymy

Ostatnia edycja:

Jacej3311

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gołków
Witam wszystkich doktorów silnikowych i samochodowych
Mam pytanie , czy dokończył ktoś temat spadających dźwigienek zaworowych w Jeepie WJ 4.7 ? bo też mam ciekawy przypadek po remoncie głowic na trzeci dzień spadły w jednej v-ce wszystkie wydechowe a w drugiej jedna . silnik po złożeniu pracował super do czasu aż wystygł (olej pewnie wypłynął z popychacza ) i po odpaleniu spadły dźwigienki i to aż pięć
Ktoś coś wie dlaczego ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Olej tak sobie nie wypłynie. Szklanka musiała by być "oklapła" by pojawił się luz pozwalający dźwigience wypaść.

Czy wymieniane były prowadnice w głowicy??

Jacej3311

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gołków
Wszystko było wymienione zawory prowadnice szklanki obróbka itd , zdjeliśmy dekle zaw. włożyliśmy z powrotem i do tej pory działa , ciekawostka teraz nie dawno robiliśmy następnego WJ-ta 4,7 i też wypadł jeden piesek zaraz po pierwszym odpaleniu , znowu rozbieranie składanie i wszystko jest git , nie wiem co mogliśmy zrobić nie tak przy samym montażu ale to dopiero drugi przypadek , części ściągam sam z USA

Do góry Bottom