• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kanał samochodowy

danielkos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam jestem w trakcie kopania kanału samochodowego mam problem ponieważ na głębokości 100 cm widać już wodę. Wpadłem na pomysł żeby może zrobić niższy kanał aby pracować na siedzaco. Samochody naprawiam dla znajomy i dla siebie i coś majsterkuje w wolnym czasie. Pytanie do was czy ktoś pracował w takim kanale i czy wgl ma to sens ?

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
212
Nie ma sensu taki kanal. Min 1,65m wysokości.

danielkos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
No właśnie zastanawiam się czy czasami nie lepiej by było pracować na siedzaco niż w takim co ma 165 ?

ecuprojekt

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
81
Miasto
Janów Lubelski
Nie będzie wygodnie , chyba że postawisz na kanale mobilny podnośnik nożycowy to na metr ci podniesie do góry auto wtedy będziesz mógł normalnie jak człowiek pracować

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
184
Miasto
Lublin
Skrzynie też będziesz wyciągał na siedząco?
Ja mam głębokość kanału 1.90, ogólnie jest tak że jak położę deskę na kątowniku to mam ją pod głową i nie muszę się schylać. Jak go robiłem to każdy mi łaził i gadał że mnie poj...ło i po co mi taki głęboki kanał, a teraz jak ktoś wchodzi to tylko ' o kurde ale zajebiście'.
Robiłem w warsztacie z takim kanałem i zrobiłem sobie taki sam bo jest dla mnie wygodny a jak będziesz miał auto za wysoko to sobie staniesz na skrzynce po browarach albo na palecie. Oczywiście też było gadane po co mi folia pod bloczkami i że to bez sensu a teraz w kanale suchutko jak trzeba i bez wilgoci. Bloczki na ścianach i posadzkę w kanale pomalowałem farbą drogową, piękna sprawa bo nie bierze jej rozpuszczalnik ani dimmery itp.
Rób kanał pod swój wzrost, ja mam ponad 180cm wzrostu i dlatego zrobiłem taki głęboki.

danielkos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Tak myślałem, więc jakoś będę musiał się uporać z tą woda jak już się za to zabrałem :/ mam nadzieję że się uda :) dzięki za rady

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Tak myślałem, więc jakoś będę musiał się uporać z tą woda jak już się za to zabrałem :/ mam nadzieję że się uda :) dzięki za rady

w jednym miejscu zrobić głębiej tam wsadzić pompę i odsysać wodę i kopać dalej potem podsypać piaskiem, gruba folia i cement bardzo ostrożnie ... a prace na siedząco to w biurze nie w kanale ;)

Ostatnia edycja:

Muminek

SuperMechanior
Punktów
51
Skrzynie też będziesz wyciągał na siedząco?
Ja mam głębokość kanału 1.90, ogólnie jest tak że jak położę deskę na kątowniku to mam ją pod głową i nie muszę się schylać. Jak go robiłem to każdy mi łaził i gadał że mnie poj...ło i po co mi taki głęboki kanał, a teraz jak ktoś wchodzi to tylko ' o kurde ale zajebiście'.
Robiłem w warsztacie z takim kanałem i zrobiłem sobie taki sam bo jest dla mnie wygodny a jak będziesz miał auto za wysoko to sobie staniesz na skrzynce po browarach albo na palecie. Oczywiście też było gadane po co mi folia pod bloczkami i że to bez sensu a teraz w kanale suchutko jak trzeba i bez wilgoci. Bloczki na ścianach i posadzkę w kanale pomalowałem farbą drogową, piękna sprawa bo nie bierze jej rozpuszczalnik ani dimmery itp.
Rób kanał pod swój wzrost, ja mam ponad 180cm wzrostu i dlatego zrobiłem taki głęboki.
kolega to pięknie streścił ja mam podobnie wg wzrostu zrobiony polecam, chyba ze faktycznie bedzie problem z wodą ( wykop w jednym miejscu głębiej ''na próbę'' czy się będzie zbierać), ostatecznie podnośnik nożycowy (który po złożeniu chowa się w posadzkę) może ci podpasuje

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1457
Miasto
łódź
ja mam i zadowolony jestem ale to koszt juz spory ponad dyche i troche i beton beton beton.....

danielkos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Problem już jest, wykopana narazie dziura na 100 cm i cały czas się woda zbiera spróbuję wypompowywać wodę i kopać może uda mi się na 190 cm wykopać żeby na gotowi miał te 180/175 cm przy moim wzroście 175 myślę że powinno być ok.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
212
Nie zapomni że kanał musi mieć solidny fundament. Pod moim jest płyta fundamentowa 30 cm gruba.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
946
Miasto
Pruszcz Gdański
Ja zrobiłem inaczej. Kanał wykopany na 180 cm wylewka 5 cm, folia potem już docelowy beton a finalnie wyszło 165 cm i jest nawet trochę za głęboko jak dla mnie (mam 175 cm wzrostu).

Jak kopalem to na głębokości 120 cm pełno wody i gliny. Beczka z otworami poszła na środek wykopu i w nią pompa. Teraz mam zalana rurę kanalizacyjna 60 cm i w niej pompa. Rzadko się uruchamia.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2036
Miasto
Kaczory
No i moim zdaniem najważniejsze - szerokość kanału. Im szerzej tym lepiej. Trudniej wjechać, ale lepsze dojście do wszystkiego.

danielkos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
U mnie właśnie nie ma gminy tylko piasek który cały czas się osuwa

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
184
Miasto
Lublin
Strzelasz sznurek sugerując nim poziom posadzki i od niego patrzysz ile kopać w dół, żeby nie wykopać za dużo albo za mało.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
212
Ja mam szerokość 100cm. Seicento wjeżdża praktycznie na styk. Myślę, ze przy szerszym kanale byłby problem.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
212
No tak ale sa jeszcze inne małe popierdółki:)

Do góry Bottom