• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Katalizator uniwersalny z normą EURO 4 do 2.0 czy można stosować do większej pojemności?

krupek

Początkujący
Punktów
4
Witajcie, Typ upiera się żeby zamontować mu uniwersalny KAT do jego Hondy Accord 2.4 B/gaz. W opisie jest do pojemności 2 litry? Gniazdo sondy jest. Co sądzicie o tym?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Klient Ci mówi co masz robić ???
zrobisz i raczej na pewno będzie źle nie od razu ale po niedługim czasie i tak będzie pretensja do Ciebie że coś źle zrobiłeś więc ja takie tematy odpuszczam - jestem zdrowszy.

krupek

Początkujący
Punktów
4
Zamontowałem, to co przywiózł poinformowałem go o tym, że w specyfikacji napisane jest do 2.0 a on ma większy silnik co może w przyszłości generować jakieś problemy. Stwierdził, że na grupie Hondy polecają katalizator SKV, dokładnie ten z którym przyjechał. Podobno bardzo je chwalą. Z ciekawostek to mówił, że skv ma dedykowanego kata do tego modelu ale przyjanuszował i kupił tańszy uniwersalny. Check się już nie włącza, klient zadowolony bo odzyska 1200 za sprzedaż starego kata - jeszcze zarobi na tym :)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Zamontowałem, to co przywiózł poinformowałem go o tym

Najlepiej takie komentarze załatwiać w formie pisemnej, a nie ustnej. bo później będzie: nic pan nie mówiłeś i to twoja wina.

najlepiej dopisać na rachunku

uwaga: część dostarczona przez klienta. nieoryginalna. niezgodna ze specyfikacją pojazdu. katalizator przeznaczony do silnika o mniejszej pojemności. dobór części i decyzja o wymianie podjęta przez klienta. brak gwarancji.

turboradek

Początkujący
Punktów
0
OFF - Rozwiązanie bardzo na skróty :)
Chyba nie powinno być problemów z katalizatorem od skv. Dedykowane miałem okazję montować polecił mi znajomek, który siedzi w wydechcach. Mówil, że katy skv mają nawet certyfikaty i nie ma problemu z przegladem w Niemczech. Uniwersalnne mają podział na pojemności więc trzymałbym się tego. Klient che mieć taniej a potem i tak trafi to do mechanika i usługa x2

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Jedź jakimkolwiek autem z P0420 na analizę spalin to wtedy pogadamy czy na skróty ;) Fabryczne katy jak zaczynają pokazywać P0420 to potrafią jeszcze długo i bez problemu przechodzić analizę spalin, czasem z wynikiem ze sporym zapasem.

turboradek

Początkujący
Punktów
0
Możliwe, że tak jest. Na wielu stacjach SKP wciąż takie badanie jest rzadkością ale może to i lepiej dla ludzi, których samochody przechodziły jakieś modyfikacje KAT czy DPF

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Dopóki nie będzie zmian w przepisach to nikt się nie będzie na żadnym SKP bawił w analizę spalin. W dieslu jest tylko norma odnośnie zadymienia (którą spełnia każdy sprawny i poprawnie wyregulowany silnik diesla, nawet Andoria w Autosanie H9), a w benzynie nawet tego nie ma - dopóki nie dymi i nie szczypie po ryju, nikt się nawet tam nie będzie schylał. Bez paniki. A jakby się czepiać homologacji na konkretną normę emisji spalin, to brałoby patroli drogówki do ścigania ludzi. Nawet Polo, które jakiś czas temu sprzedałem, odpadłoby ze względu na stożek zamiast fabrycznej puchy.

Do góry Bottom