• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia 1.7 crdi 141 KM moment dokręcania sprzęgło

shallet

Nowy
Punktów
0
Witam. Wymiana sprzęgła KIA 1.7 crdi manualna skrzynia Posiada ktoś wykaz momentów dokręcania sprzęgła, dwumasy, półosi od strony łożysk, mocowania skrzyni do silnika?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Z wyczuciem delikatnie na klej...i musi hulać.

Poza tym sprawdzasz w google...jakie są Nm na sprzęgło wyciągasz średnią z 10 sztuk. Wtedy klej i z wyczuciem...
Klej to podstawa w takich przypadkach.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
86
Z wyczuciem delikatnie na klej...i musi hulać.

Poza tym sprawdzasz w google...jakie są Nm na sprzęgło wyciągasz średnią z 10 sztuk. Wtedy klej i z wyczuciem...
Klej to podstawa w takich przypadkach.
Klej albo sylikon

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Się śmiejesz...a co zrobisz, jak nie wiesz z jakim momentem dokręcić? A musisz dokręcić.
Lepiej lżej i kleju dać. Niż mocniej. Stara szkoła, starych wyjadaczy.

Dobry klej nie jest zły ;

Ty to masz całą szufladę gratisowych kluczy dynamo. Z takim zapleczem, to i pewnie te klucze same dokręcają ;) automatycznie

matus1014

SuperMechanior
Punktów
86
Się śmiejesz...a co zrobisz, jak nie wiesz z jakim momentem dokręcić? A musisz dokręcić.
Lepiej lżej i kleju dać. Niż mocniej. Stara szkoła, starych wyjadaczy.

Dobry klej nie jest zły ;

Ty to masz całą szufladę gratisowych kluczy dynamo. Z takim zapleczem, to i pewnie te klucze same dokręcają ;) automatycznie
Klucz dynamometryczny a nie automatyczny nie myl pojęć, mam jeden gratisowy z toptula kosztował całe 1.23zl bo nie mogą oddać za darmo .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Klucz dynamometryczny a nie automatyczny nie myl pojęć
Automatyczny w sensie że sam dokręca bez udziału człowieka. Do tego sam rozpoznaje śruby, czy nakrętki i wie z jaką siłą dokręcić. Plus oczywiście materiał, liczbę/rodzaj gwintów etc. także wykonuje tysiące obliczeń żeby dokręcić poprawnie śrubę...ale nie dopisywałem tego, bo pomyślałem, że jest to tak idiotyczny termin dla klucza dynamometrycznego, że nikt inaczej nie pomyśli.

No chyba że ktoś ma na warsztacie automatyczny klucz dynamometryczny? Ręka w górę. Automatyczny w sensie że sam dokręca.
te klucze same dokręcają ;) automatycznie

Jednak trzeba wszystko pisać...nic pomiędzy wierszami...nic a nic...

A muszę temat wyjaśnić...bo jak nie wyjaśnię, to mnie wezmą za większego idiotę niż jestem ;) sprawa wyjaśniona

To kto rękę w górę podniósł? Bo nie widzę.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
86
Automatyczny w sensie że sam dokręca bez udziału człowieka. Do tego sam rozpoznaje śruby, czy nakrętki i wie z jaką siłą dokręcić. Plus oczywiście materiał, liczbę/rodzaj gwintów etc. także wykonuje tysiące obliczeń żeby dokręcić poprawnie śrubę...ale nie dopisywałem tego, bo pomyślałem, że jest to tak idiotyczny termin dla klucza dynamometrycznego, że nikt inaczej nie pomyśli.

No chyba że ktoś ma na warsztacie automatyczny klucz dynamometryczny? Ręka w górę. Automatyczny w sensie że sam dokręca.

Jednak trzeba wszystko pisać...nic pomiędzy wierszami...nic a nic...

A muszę temat wyjaśnić...bo jak nie wyjaśnię, to mnie wezmą za większego idiotę niż jestem ;) sprawa wyjaśniona

To kto rękę w górę podniósł? Bo nie widzę.
Teraz wszystko jasne . Henio myślę że taki klucz zaprojektujesz co to będzie wszystko robił oprócz loda .

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
287
;)Teraz wszystko jasne . Henio myślę że taki klucz zaprojektujesz co to będzie wszystko robił oprócz loda .
To niech będzie też i taki co tylko loda robi :D trzeba mieć 2 klucze bo żaden nie jest uniwersalny ;)

matus1014

SuperMechanior
Punktów
86
No dobra...a coś bardziej w temacie?
Kto normalny dokręca skrzynie z momentem? Dwumas to może jeszcze ale ja sam osobiście to lecę wyczucie .
To niech będzie też i taki co tylko loda robi :D trzeba mieć 2 klucze bo żaden nie jest uniwersalny ;)
Jak to dobrze bratniej duszy posłuchać ,tylko cos majster skapitulował albo staje na wyżyny swoich możliwości.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Widać że chłopaki dmuchanej lalki potrzebują.

Kiedyś kolega sobie zrobił ze starej dętki od koła taczki, czy hulajnogi...już nie pamiętam...smarem wysmarował...hula do dzisiaj.
Opowiadał, nie widziałem :D

matus1014

SuperMechanior
Punktów
86
Widać że chłopaki dmuchanej lalki potrzebują.

Kiedyś kolega sobie zrobił ze starej dętki od koła taczki, czy hulajnogi...już nie pamiętam...smarem wysmarował...hula do dzisiaj.
Opowiadał, nie widziałem :D
Jaki smar lepszy? Lt43 ? Grafitowy a może silikonowy? Żeby pindol nie spuchł

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
62
Witam. Wymiana sprzęgła KIA 1.7 crdi manualna skrzynia Posiada ktoś wykaz momentów dokręcania sprzęgła, dwumasy, półosi od strony łożysk, mocowania skrzyni do silnika?
Podaj dokładne dane auta ,bo tak to nikt nie znajdzie, chyba że chcesz się zabawiać detkami z heńkiem

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
62
Tarcza dociskowa
24.5 - 35.3
(30 w innym programie)
Półoś do piasty 274.6 - 294.2
(285nm inny program)
Koło zamachowe
68.6 - 78.5
(75 inny program )