• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia carens blad czujnika walu korbowego

Piotr18021973

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Olsztyn
Jak w temacie kia carens rok 2010 po336 blad czujnika walu ,czujnik zmieniony -brak poprawy ,czujnik walka podmieniony -brak poprawy .Auto chodzi w zakresie do 2000-2500 bez problemu puzniej szarpie przerywa strzela w wydech bez względu czy się nim jedzie czy na jałowym biegu ,odpala od strzała obroty na biegu jałowym idealne i jedyny jaki blad wyskakuje to walu .ktoś miał taki przypadek ?

Zyje ktoś tu jeszcze z tej grupy

Ostatnio edytowane przez moderatora:

szary1977

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Krupski Młyn
Podepnij oscyloskop pod kabel sygnałowy z czujnika przy wtyczce z ECU i zobacz jak wygląda sygnał bo może jest gdzieś kabel przetarty i robi zakłócenia.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Krupski Młyn
Dokładny pomiar to tylko oscyloskopem. Ewentualnie sprawdź kabel sygnałowy czy nie jest gdzieś przetarty.

Farseer

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Pruszków
Dla mnie to brzmi jak problem z synchronizacją i dlatego ten błąd. Da się jakoś łatwo zweryfikować?

Raz miałem w Qashqai 1.2 błąd walka (jednego z dwóch) i okazało się, że wałek przeskoczył na łańcuchu kilka zębów. I dlatego ten błąd się pojawiał pomimo nowych czujników.0

Żeby wykluczyć czujnik to tak:

Jest to czujnik trzy lub z dwoma przewodami?

Jeśli trzy to może być to czujnik halla albo zwykły indukcyjny z ekranem.

Ale, pewnie czujnik halla, powinno być zasilanie, masa, i sygnał.

Zakładając, że zasilanie to 5v (różnie bywa), masa mniej niż 100mV, to sygnalowka powinna mieć albo 0v albo 5v (albo inną wartość).

Jak ma 0, to odepnij wtyczkę. Dalej ma 0 czy coś się pojawia? Jeśli się pojawia to najprawdopodobniej sygnał dobry.

Ale, szczerze, tylko oscyloskop pokaże...

Ew ta synchronizacja? Łatwo da się do tego dojść?

Bo albo to albo problem z wiązka, skoro nowe czujniki wjechały i nic zdziałały.

O, wiem, wyjmij czujnik, podłącz go pod wiązkę, i z włączonym zapłonem przyłóż do niego coś metalowego. Powinien kliknąć. Tak mi się przynajmniej zdaje.

Farseer

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Pruszków
Te czujniki nie kikają, kichają ani nie klikają tylko wysyłają sygnał w nich usłyszysz tylko ciszę :)
Hmmm, no chyba, że tak. Faktycznie w tym Qashqai czujniki wałków klikały a wału (pomimo, że był sprawny) nie klikał. Nie wiem czemu.

Piotr18021973

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Olsztyn
Panowie auto pali jedynie w okolicach 3tys kicha i prycha ,taka metoda nie zdiagnozuje do końca czujnika walu czy on pyka czy klika

Do góry Bottom