• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Ceed 2009 1.6 CRDI olej

kia2009polska

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska
Witam
Posiadam kia ceed 2009 crdi 1,6 kombi, 85KW z DPF. Przebieg 165tys. Dużo jazdy po miesicie. Miałem wcześniej olej TOP TEC 5W40 obecnie mam Castrola 5W30 do czego nakłonim mnie mechanik i zastanawiam się czy nie powrócić do TOP TEC 5W40, praca silnika była lepsza, cichsza. Chciałbym dobrać bardzo dobry olej, aby silnik dobrze pracował i nie "cierpiał" i DPF nie zatykał.

kia2009polska

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska
Co do shela to do kosiarki był nie wlał.

Na castrola zostalem namówiony niby najlepszy do aut z filtrami dpf. Jeździłem wczesniej przy 1200tys na liqui 5w40 i praca byla lepsza niz na obecnym castrolu. Zastanawiam sie tylko czy to dobra zmiana i marki oleju i lepkości bo mam teraz castrola 5W30 a zmiana juz potrzebna. Nie ma wycieków.

kia2009polska

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska
Głośniejsza praca silnika na castrolu 5w30, byl wczesniej liqui 5w40 i zaraz po zalaniu cadtrolem dzwoniłem do mechanika ze cos jest nie tak. Przejeździłem rok nie bylo problemów i oprócz glosnej pracy. I zastanawiam sie czy jest sen mieszać marki oleju no i lepkości

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Głośniejsza praca silnika na castrolu 5w30, byl wczesniej liqui 5w40 i zaraz po zalaniu cadtrolem dzwoniłem do mechanika ze cos jest nie tak. Przejeździłem rok nie bylo problemów i oprócz glosnej pracy. I zastanawiam sie czy jest sen mieszać marki oleju no i lepkości
Nie jest to aż tak wielki skok między lekkością i auto chodziło tylko jedną zmianę. No i do DPF-a olej niskopopiołowy . Możesz śmiało wrócić do 5W40. To trochę tak , jak by do Fiata 500 nalać 5W30 a producent nic nie pisze.

Do góry Bottom