Dzień dobry wszystkim. Jest to mój pierwszy post. Chciałbym prosić szanownych kolegów z doświadczeniem w temacie, o wydanie opinii na temat zdjęcia załączonego poniżej.
Zdjęcie przedstawia czwarty cylinder w silniku KIA Optima 1.7 CRDI 141km 2017r.
Zastanawiam się co tutaj się stało. Według swojej amatorskiej opinii, powiedziałbym, że leje jeden wtryskiwacz i doszło do wypalenia pierścienia z uszczelki pod głowicą.
Silnik ma moc lecz powiedziałbym, że ma nieco większe drgania niż wcześniej.
Wymieniałem popychacze i dźwigienki zaworowe i przy okazji zajrzałem do środka cylindrów. Popychacze wymieniałem z powodu dźwięku delikatnego stukania dochodzącego spod pokrywy zaworów nad czwartym cylindrem. Okazało się, że jeden popychacz faktycznie był zawieszony ale przy pierwszym cylindrze, a dźwięk stukania jakby przeniósł się niżej, do skrzyni korbowej. Nie jest on metaliczny i jest słyszalny głównie na jałowym biegu, niezależnie od stopnia nagrzania silnika. Filtr oleju czysty, nagarów w silniku brak.
Będę wdzięczny za pomoc w rozwikłaniu zagadki. Z góry dziękuję.
Zdjęcia zrobione poprzez gniazdo wtryskiwacza.
Zdjęcie przedstawia czwarty cylinder w silniku KIA Optima 1.7 CRDI 141km 2017r.
Zastanawiam się co tutaj się stało. Według swojej amatorskiej opinii, powiedziałbym, że leje jeden wtryskiwacz i doszło do wypalenia pierścienia z uszczelki pod głowicą.
Silnik ma moc lecz powiedziałbym, że ma nieco większe drgania niż wcześniej.
Wymieniałem popychacze i dźwigienki zaworowe i przy okazji zajrzałem do środka cylindrów. Popychacze wymieniałem z powodu dźwięku delikatnego stukania dochodzącego spod pokrywy zaworów nad czwartym cylindrem. Okazało się, że jeden popychacz faktycznie był zawieszony ale przy pierwszym cylindrze, a dźwięk stukania jakby przeniósł się niżej, do skrzyni korbowej. Nie jest on metaliczny i jest słyszalny głównie na jałowym biegu, niezależnie od stopnia nagrzania silnika. Filtr oleju czysty, nagarów w silniku brak.
Będę wdzięczny za pomoc w rozwikłaniu zagadki. Z góry dziękuję.
Zdjęcia zrobione poprzez gniazdo wtryskiwacza.