• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Sorento 2.5 CRDI 2005 140 nie odpala po wymienie podkładek miedzianych wtryskiwacz.

Enkelinho

Początkujący
Punktów
0
Cześć wszystkim, otóż problem jest następujący, wymieniałem podkładki wtryskiwaczy w mojej kijance Sorento. Niestety po wymianie auto nie chce odpalić. Sprawdzane było ciśnienie na listwie CR 349 Bar jak i zostało odczytane Delphi i WoW Würth bez żadnych błędów. Sprawdzana była rezystencja na cewkach wtryskiwaczy i ona się waha między 0.06-0.08 ohm. Sprawdziłem też napięcie na wtyczkach zasilających wtryskiwaczy i tam niespodzianka ponieważ napięcie wynosi 0.02 V ( na przekręconym kluczyku) dla upewnienia się że multimetr działa, sprawdziłem napięcie na wtyczce czujnika cisnienia paliwa i tam napięcie 4.97 V.
Samochód odpala na plaka i odrazu gaśnie.
Moje domniemanie czy może to być Immobilise, który nie daje ECU możliwości wysyłania prądu do wtryskiwaczy??

Enkelinho

Początkujący
Punktów
0
Cześć Ojek, odpowietrzane było przez pompkę na filtrze paliwa, która się tam znajduje.
Pytanie moje, ponieważ rozkręcałem cewkę wtryskiwacza, czy mogło to do tego doprowadzić, iż nie chce samochód odpalić?
Otóż z tego co wiem do 2006, nie trzeba na nowo kodować wtryskiwaczy.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
A czy nic nie psiuka spod wtrysku? A może jakaś kostka nie podpieta?

Enkelinho

Początkujący
Punktów
0
Jeśli wsadziles je w te same miejsca.

Jeśli wszystko dobrze poskladales problemu nie powinno byc
Wszystko zostało sprawdzone, cewka jak i wtryskiwacze przed wyjęciem zostały ponumerowane, aby mieć pewność że są w dobrej kolejności
Automatyczne połączenie postów:

A czy nic nie psiuka spod wtrysku? A może jakaś kostka nie podpieta?
Wszystko szczelne

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Porównaj podkładki pod wtryskami czy są takie same jak stare ( srednica). Mialem taki Sorrento po wymianie głowicy, sąsiad że szwagrem ( mochanikem) naprawiali i nie pykło do końca

kamcio91

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Łódź
Cewką ustawiasz dawkę paliwa jeśli ją odkreciles to wtrysk na stół do ustawienia.

Enkelinho

Początkujący
Punktów
0
Cewką ustawiasz dawkę paliwa jeśli ją odkreciles to wtrysk na stół do ustawienia.
Zrozumiałem. Czy polecisz jakiś zakład, gdzie mógłbym sprawdzić wtryski i w razie W ustawić?
Ile taka usługa kosztuje (ustawienie dawki paliwa) ?

kamcio91

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Łódź
Cena zależy od wtryskiwacza ale w warsztacie w którym pracuje regenerwcja zaczyna się chyba od 450zl. Nie wiem czy ktoś się podejmuje samego ustawienia dawki żeby później pretensji nie było że za jakiś czas nie chodzi.
Firmę znajdź taka która masz pod nosem i najlepiej zaprowadź im auto żeby Ci to ogarneli bo do nas bardzo często przyjeżdżają auta niby na reklamacje bo wtryski były robione a okazuje się że coś jeszcze jest uwalone tylko ktoś nie podołał.

Enkelinho

Początkujący
Punktów
0
Cena zależy od wtryskiwacza ale w warsztacie w którym pracuje regenerwcja zaczyna się chyba od 450zl. Nie wiem czy ktoś się podejmuje samego ustawienia dawki żeby później pretensji nie było że za jakiś czas nie chodzi.
Firmę znajdź taka która masz pod nosem i najlepiej zaprowadź im auto żeby Ci to ogarneli bo do nas bardzo często przyjeżdżają auta niby na reklamacje bo wtryski były robione a okazuje się że coś jeszcze jest uwalone tylko ktoś nie podołał.
Rozumiem, wyśle je do sprawdzenia.
Także dziękuję bardzo za wskazówki z waszej strony. Będę szukał warsztatu najbliższego, który zajmuje się regeneracja

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Sprawdziłem też napięcie na wtyczkach zasilających wtryskiwaczy i tam niespodzianka ponieważ napięcie wynosi 0.02 V ( na przekręconym kluczyku)
Sugeruję oddanie auta do kogoś kto wie jak działa układ CR, będzie taniej i szybciej....

Fenix9009

Początkujący
Punktów
2
Ja podpowiem . Sprawdź czy są w dobrej kolejności wtyczki do wtrysków. W niektórych modelach można zamienić 1 z 2 i 3 z 4. Diagnostyka niestety nic nie pomoże.

Do góry Bottom