• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia sorento II nie zamyka centralny zamek

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Witam. Problem z kia sorento w 2010r. Nie działa centralny zamek. Auta nie można zamknąć, jak się pozamyka wszystkie drzwi ręcznie to otwieranie działa. Przy próbie zamknięcie auta kierunki nie maryjna, ale przy otwieraniu kierunki mrygaja trzy razy i auto się otwiera. W aucie był uszkodzony prawy przedni zamek ,został wymieniony na nowy oryginalny z kia, ale nic to nie pomogło. Proszę o jakieś podpowiedzi gdzie jeszcze szukać.

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Nik nie dysponuje jakaś dokumentacją do tego pojazdu, to może ktoś podpowie gdzie jest zamontowany sterownik centralnego. Rozebralem prawie pół auta i go nie zlokalizowalem.

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Drzwi też rozbierałem od kierowcy i pasażera. Po przewodach reż próbowałem i cały czas tak próbuje ,ale nie jest łatwo bo wszystko wchodzi w jedną wiązkę i jest mocno zaizolowane, a szkoda ciąć .

Josep

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Bytom
www.lapaj.aspnet.pl
No to szukasz czy są jakieś rozwidlenia z tej wiązki jak tak to zaznaczysz je sobie np. żółta taśma i idziesz po wiązce rozwidlenia nie to sie wracasz itd.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
163
Miasto
Rzeszów
A czy to zamykanie nie działa tak z pilota jak i z wkładki drzwi? Bo nie napisałeś.Wiemy że nie działa ale opisz dokładnie.Może pilot nie wysyła sygnału na zamykanie a wkładka drzwi uszkodzona.Dobrze mieć tester pilotów choc w twoim przypadku chyba by się nie przydał?

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Zamek centralny nie zamyka ani z pilota a ni z zamka , ale otwiera już z pilota i zamka. Zamki prawy przedni i lewy przedni zostały wymienione. Robiąc diagnostykę komputer widzi polecenia pilota i teoretycznie je wykonuje, ale w przypadku zamykania tylko teoretycznie. Dodam jeszcze że nie otwiera się klapą bagażnika, wciskając klawisz na pilocie kierunki migaja ale zamek nie reaguję, przestało też działać otwieranie klapki wlewu paliwa z przycisku trzeba otwierać mechanicznie linką w bagażniku.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
163
Miasto
Rzeszów
A w środku auta na konsoli masz klawisz zamyknia i otwierania ...?

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Klawisz jest w lewym i prawym boczku przednich drzwi, ale sytuacja ta sama na zamykanie brak reakcji otwieranie działa.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
163
Miasto
Rzeszów
Czyli wracamy do szukania modułu komfortu...
A może nasłuchasz gdzie pika jak otwierasz auto...
A czy odłaczałeś akumulator na chwilę.....?

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
163
Miasto
Rzeszów
Kia lubiała wsadzać moduły komfortu itd.na pod środkową konsolą tak jest w spotrage.
Może jeszcze jakiś czujnik w których drzwiach mówi że drzwi nie zamknięte i nie chce ich zamknąć bo jest usterka np.microstyk.No ale ty wymieniłeś już dwa zamki.
A co z diagnostyką?

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Czyli gdzieś za radiem, myślałem o tym aby tam rozebrać, ale nie jest łatwo wyremontować radio. Z boku od strony pedałów podgladalem ale nie wiele widać. Pewnie trzeba jakoś to rozebrać.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
163
Miasto
Rzeszów
Nie jestem pewny....czy tam siedzi czyli jeszcze polukaj w necie to na pewno się dowiesz.
Wyciągałem w Sportage to powiem że dość szybko to poszło ale tym się nie sugeruj.

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Nie wiem dla czego ale do tych wspaniałych Marek nie wiele można zanieść. Nawet programy że zbiorem danych nic do tego nie mają.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
163
Miasto
Rzeszów
A tak chwalą te auta... młode auto brak wiadomości.
Jutro może ktoś cos ci pomoze.

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Takie młode już nie jest 9 lat, ale wielkie dzięki za pomoc.

kisiol

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bielawy
Jeśli możesz to bardzo proszę, mogę zapłacić byle coś było.

Do góry Bottom