• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Sportage V 2022 - brak sprzegła

m123ek

SuperMechanior
Punktów
16
Witam,
auto ma przejechane 12tys km, z dnia na dzień nie można wrzucić biegu (skrzynia manualna), na odpalonym silniku fizycznie nie idzie wbić biegu, na zgaszonym wajcha normalnie pozwala wrzucić bieg. Dłubał ktoś może już przy takiej świeżynce. Przy skrzyni jest takie ustrojstwo https://allegro.pl/oferta/hyundai-tucson-iv-pompa-sprzegla-4147032800-21-24-15525790924 , zbiornik jest pełen płynu, po odpięciu przewodu który idzie do wysprzeglika i wciskaniu pedału sprzęgła, płyn nie leci ...

Grzegorz.Józefów

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
323
Miasto
Józefów
Sam z chęcią poczytam o nowym rozwiązaniu w grupie koreańskiej bo coś mi to wygląda na wymodzoną pompę ze wspomaganiem dla lekkiego działania dla nogi operatora ...
a może jakieś błędy w tym czymś?
może jakiś test elementów wykonawczych pompy, nie wiem tak gdybam ?

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
78
Miasto
Rybnik
Witam,
auto ma przejechane 12tys km, z dnia na dzień nie można wrzucić biegu (skrzynia manualna), na odpalonym silniku fizycznie nie idzie wbić biegu, na zgaszonym wajcha normalnie pozwala wrzucić bieg. Dłubał ktoś może już przy takiej świeżynce. Przy skrzyni jest takie ustrojstwo https://allegro.pl/oferta/hyundai-tucson-iv-pompa-sprzegla-4147032800-21-24-15525790924 , zbiornik jest pełen płynu, po odpięciu przewodu który idzie do wysprzeglika i wciskaniu pedału sprzęgła, płyn nie leci ...
Czym to czytasz, nie robiłem skrzyni w tym ale ''świeżynka'' u mnie to np 2023 z USA. Vin do tematu jest potrzebny.

m123ek

SuperMechanior
Punktów
16
Czym to czytasz, nie robiłem skrzyni w tym ale ''świeżynka'' u mnie to np 2023 z USA. Vin do tematu jest potrzebny.
Mam texe I wurtha z najnowszymi aktualizacjami, błędów żadnych nie ma, skrzynia manualna, pytanie czy zrzucać skrzynie w aucie z przebiegiem 12tys km czy podmieniać tą pompę sprzęgła z linku powyżej.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
1108
Mam texe I wurtha z najnowszymi aktualizacjami, błędów żadnych nie ma, skrzynia manualna, pytanie czy zrzucać skrzynie w aucie z przebiegiem 12tys km czy podmieniać tą pompę sprzęgła z linku powyżej.

jak nie wiadomo o co chodzi to zaczyna się od najprostszych rzeczy.
co jest łatwiej zdemontować: pompę czy skrzynię?

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
464
Miasto
Wołomin
Pompa do wymiany
Możliwe że trzeba nową dopisać

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
78
Miasto
Rybnik
Na 90% trzeba ją dopisać, wątpię żeby Texa albo wurth to dopisał. Za pomocą Z7, czy Gscan3 robisz kopie, wymieniasz pompę i ładujesz ta kopie.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
287
Na 90% trzeba ją dopisać, wątpię żeby Texa albo wurth to dopisał. Za pomocą Z7, czy Gscan3 robisz kopie, wymieniasz pompę i ładujesz ta kopie.
Dokładnie , zmieniałem taką pompkę , bo klient bardzo nalegał ( po małej stłuczce , padło sprzęgło ) okazało się, że wystarczyło na nowo ją dopisać ,a nie wymieniać ,ale nawet świadomy tego klient wolał zmienić swoją sprawną 30 k przebiegu na używaną 60k przebiegu . Mimo wszystko działa a ta która była zdjęta poszła na aukcji za 800 zł .
Więc może jak dowiesz się do Z7 czy coś co robi te auta to uruchomisz tak jak jest bez wymiany

m123ek

SuperMechanior
Punktów
16
Dokładnie , zmieniałem taką pompkę , bo klient bardzo nalegał ( po małej stłuczce , padło sprzęgło ) okazało się, że wystarczyło na nowo ją dopisać ,a nie wymieniać ,ale nawet świadomy tego klient wolał zmienić swoją sprawną 30 k przebiegu na używaną 60k przebiegu . Mimo wszystko działa a ta która była zdjęta poszła na aukcji za 800 zł .
Więc może jak dowiesz się do Z7 czy coś co robi te auta to uruchomisz tak jak jest bez wymiany
Jak wsadze uzywke z takimi samymi nr nie obejdzie się bez dopisywania?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
287
U nas nie działała bez dopisania , z tego co pamiętam klient przywiozł z identycznymi nr.
Może u Ciebie pójdzie - tego nie wiem .

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
157
Miasto
Rzeszów
okazało się, że wystarczyło na nowo ją dopisać ,a nie wymieniać ,ale nawet świadomy tego klient wolał zmienić swoją sprawną 30 k przebiegu na używaną 60k przebiegu
A ty taką samą kupiłeś pewnie - po wymianie dobrej na dobrą. I tak się piniondz obraca w gospodarce, wspaniała lekcja przedsiębiorczości :D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1057
Miasto
...Seksu i biznesu...
jak nie wiadomo o co chodzi to zaczyna się od najprostszych rzeczy.
co jest łatwiej zdemontować: pompę czy skrzynię?
Ale ja tu zauważam że najtrafniej kolega się udzielił i apeluje do ADminiStratorów dodanie punktu w kategorii porady:)

Do góry Bottom