• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klimatyzacja scenic 2

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Kalisz
Witam. Klimatyzacja przestała działać po 2 dniach od wymiany skraplacza klimatyzacji i osuszacza. Auto to scenic 2 1.9 dCi 130 z zaworem rozprężny na przewodzie (nie przy ścianie). Auto na jednym porcie. Podpinam maszynę ciśnienie na odpalonym spada do 3 bar na wysokim. Wymieniłem kompresor na używany i na nim pompuje do 4 bar. Odesłałem czynnik i zdemontowałem przewód z zaworem. Zawór ogranicza przejście ale jak dmuchamy to jest. Pytanie jakie ciśnienie po nabiciu i odpaleniu AC powinno być na czujniku ciśnienia aby wykluczyć źle działający zawór bądź kompresor. Czujnik ciśnienia jest bezpośrednio przed zaworem rozpreżny.

ojek

SuperMechanior
Punktów
139
Miasto
Węgrów
Ty, ale port to tam jest akurat na niskim ciśnieniu, tylko ze złączem z wysokiego...

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Kalisz
Port i przewód jest od wysokiego jak klima działała po usunięciu rozszczelnionej chłodnicy to normalnie rosło do 12 bar jak pamiętam a teraz po odpaleniu ciśnienie na porcie HP maleje na starym kompresorze do 3 a na kolejnym używanym do 5 i pytanie jest takie czy mam uszkodzony zawór rozpreżny w przewodzie LP czy kompresor złom. Wymieniał ktoś może ten zawór na przewodzie bo w internecie jest dostępny.

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
19
Port jest hp, przewód lp. Zamień złącza lub kup adapter. Możliwe, że jeszcze nie uszkodziłeś sprężarki i klima ożyje.

Ostatnia edycja:

beny282

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Ruda Śląska
Port jest na niskim ciśnieniu tyle że ma złącze na wysokie ciśnienie.

Punktów
2
Miasto
Linz
www.service-premium.at
Czyli rozumiem ze klima działa?

Sprawdz sobie jeszcze bo na niskim powinno byc około 2 bary przy Temperaturze 25° na zewnątz
Jak jest cieplej na zewnątrz to bedzie troche wiecej.

Za duzo gazu tez jest dupa bo nie chłodzi jak ma chłodzic

Do góry Bottom