• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz dynamometryczny

lukien

Nowy
Punktów
0
Witam, potrzebuje porady jaki klucz dynamometryczny kupić. Jestem młodym amatorem zapaleńcem, także nie chciałbym wydawać jakoś bardzo dużo kasy. Z drugiej strony wolałbym uniknąć kupowania szajsu za 50 zł, bo pewnie dokładniej i lepiej zrobiłbym to z ręki (nadmienię, że nie mam wyczucia w łapie :p). Zakres typowo do osobówek (świece, głowica itp) czyli chyba gdzieś 20Nm - 100Nm powinien być wystarczający (tak mi się wydaje). Znalazłem 3 sensowne modele, które wydaje mi się są złotym środkiem.
http://allegro.pl/tengtools-klucz-dynamometryczny-3-8-19-110nm-i3035222815.html
http://allegro.pl/jonnesway-t07110n-klucz-dynamometryczny-19-110nm-i3103872771.html
http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-3-8-19-110-nm-yt-0750-yato-i3106872083.html

Co o nich sądzicie? Jak o nie dbać, aby się nie rozkalibrowały szybko (słyszałem żeby nie przeciągać ich, oraz zerować po każdym użyciu)? Jakieś porady ? Z góry dziękuje bardzo za odpowiedź ;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
z tych trzech powyższych dla mnie najbardziej sensowna firma to jonnesway

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Wg mnie również jonnesway.
Mam tej firmy najmniejszy dynamometr, z tym,że działający zarówno na odkręcanie i dokręcanie. Jestem zadowolony.
Natomiast większego mam proxxona mc200, 40-200Nm, i tego mogę z czystym sumieniem polecić. Da radę go wyhaczyć w dobrych pieniądzach. Mój nowy kupiłem za 200zł.

Co do użytkowania, nie przeciągać klucza,czyli nie ciągnąc po kliknięciu. Kiedy nie będzie dłużej używany,należy go skręcić do minimalnej wartości zakresu. Czyli nie zerować,tylko w Twoim przypadku skręcić do 19Nm :)

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Ja ma jonnesway 2 sztuki od i jeden grubszy mannesman.
Jonnesway uzywam do glowic i rozrzadow a mannesman jedzie na kolach :)

Masato

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
Stahlwille wszystko od 40-200, Rahsol duperelki 5-50. Jakiś Chiński no name do 350NM raz na jakiś czas.

lukien

Nowy
Punktów
0
Ok padło na Jonneswaya, już nawet był użyty do głowicy. Dziękuje wszystkim za odpowiedź ;)

jackk01

Początkujący
Punktów
1
Nie polecam Jonneswaya, Yato i innych jednorazówek. Takie klucze nie trzymają parametrów. Nieraz też ciężko wywzrcować (wykalibrować). Polecane kluczy firm: Gedore, Beta, Hazet, Stahlwile, Facom i pewnie jeszcze znajdą się inne dobre marki. To jak z rowerem górskim, za 500 zł dobrego roweru się nie kupi, podobnie z kluczem - jakość musi kosztować. A jak szkoda Wam kasy lepiej przykręcać zwykłym kluczem na wyczucie. Pracuję w laboratorium, które takie klucze wzorcuje (kalibruje). W razie pytań proszę pisać, z chęcią pomogę.

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
ja mam dwa chińskie 3/8 i 1/2
oczywiście amatorsko
i dokręciłem nimi wtryskiwacze i chodzą jak miód !
a po wielkich fachowcach poprawiałem , którzy mają "czucie" w rękach , z jednego z bardziej renomowanych, nieautoryzowanych serwisów Citroena w Warszawie
waliły jak młot i uszczelki dwa lata wytrzymały...
i 230 musiałem zapłacić, a za oba klucze dałem ok 150
i starczą na długo przy moim rzadkim używaniu
oczywiście wywnętrzać się na mechaników na forum dla nich, trochę nie ładnie
ale na prawdę wolę wydać na sprzęt, eghh...

Do góry Bottom