• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Koło zmiennych faz rozrządu - problem z doborem.

spajuu

Początkujący
Punktów
2
Witam, mam szybkie pytanie odnośnie doboru koła zmiennych faz rozrządu do 1zz-fe celica. Z racji że muszę ten element wymienić mam dylemat czy zamiennik pasuje. Na pierwszym zdjęciu stare oryginalne koło z okrągłymi otworami olejowymi, a drugie zdjęcie to koło marki Autex (produkują głównie koła zmiennych faz) z wycięciami olejowymi prostokątnymi. I tu następuję pytanie, bo w tym samym silniku 1zz-fe jednakże z avensisa oryginalnie również występują tego typu prostokątne wycięcia, a otwory na samym wałku nie różnią się tymi z celicy czy z avensisa. To jest już 3 koło które zamawiam tylko jedne z nich marki Hepu miało okrągłe otwory jednak musiałem je zwrócić ze względu na brak nawierconej kropki dla ustawienia rozrządu w skutek czego nie było możliwości jego założenia. Więc założylibyście takie koło o innych otworach olejowych? Nie mam już za bardzo wyboru w tej kwestii - brak zamienników.
celica.jpg zamiennik.png avensis.PNG wałek.jpg

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
172
Miasto
Warminsko maz.
To koło ma inną konstrukcje, wałek ma na środku kanał olejowy tak jak i stare koło a nowe całkiem co innego

spajuu

Początkujący
Punktów
2
To koło ma inną konstrukcje, wałek ma na środku kanał olejowy tak jak i stare koło a nowe całkiem co innego
Już wszystkiego się dowiedziałem, dla potomnych koło jak najbardziej pasuje. Koło oryginalne z celicy na pierwszym zdjęciu zostało wycofane z produkcji i zastąpione na te te drugie z avensisa przynajmniej takie informacje dostałem w ASO. Wedle info z ASO z moim vinem jak najbardziej pasuje a część aktualna ma numer 13050-0D010 a wycofane koło 13050-22011. Poprawione koło można kupić w ASO za 1500 zł ja znalazłem w kilku hurtowniach również oryginał toyota za 1000 i 900 zł. Sprawa zamknięta koła mogą być zamiennie montowane.

Do góry Bottom