• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kończący się silnik - co dalej

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
mam Peugeota 307 z silnikiem 1.4 8v (benzynka)
jakieś 1,5 - 2 lata temu była wymieniona uszczelka pod głowicą, a teraz chyab ponownie strzeliła - właśnie jak sprawdzałem olej to nie wygląda dobrze...
zastanawiam się czy jest sens ponownie wymieniać UPG, czy może zdecydować się na wymianę silnika...
normalnie jestem zdania, ze lepiej remontować, bo wiadomo co się ma, ale jak po 2 latach strzela ponownie to obawiam się, ze może jednak być blok walnięty...
Dodam też, ze silnik ogólnie cieknie ;) od spodu cały mokry - nie spocony, tylko kropelki oleju są

doradźcie proszę ;)

jeżeli chodzi o koszty to robociznę zakładam we własnym zakresie (niewielkie doświadczenie, ale już jakieś jest więc zakładam, że sobie poradzę ;) ), więc kwestia części - wiadomo wymiana UPG bedzie tańsze, ale róznica nie taka wielka (pewnie jakieś 300-500 PLN róznicy)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Jeśli silnik ma głowicę do zrzucenia,cieknie i ogolnie jest w słabej kondycji to biorac pod uwage to,ze nie wiadomo co jeszcze wyjdzie przy rozbiorce szukałbym nowego "słupka",może sie okazac,że w ogole nie bedzie różnicy w kosztach naprawy ;) teraz ceny strasznie pospadały,ludzie albo nie maja pieniedzy albo na silniki nie ma zbytu...jak Zeteca 1.8 16V można kupić za 400-500zł,to przypuszczam,że silnik do tego peugeota idzie znaleźc w podobnych granicach...

EDIT:
O proszę...

http://allegro.pl/peugeot-307-1-4-8v-silnik-gwarancja-i3519289897.html

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
właściwie to raczej jestem za wymianą słupka, tylko wiadomo jak z tym może byc... jakby się udało dorwać jeszcze w aucie i sprawdzić to super, ale nie tak łatwo...
przy naprawie zakładałbym i tak wyjęcie całego i powymienianie wszelkich uszczelnień...
koszty kompletu uszczelek i planowania pewnie właśnei pod 500 wyjdą więc praktycznie to samo. Takie rzeczy jak rozrząd, olej to i tak trzeba wymienić, sprzęgło miałem jakiś rok temu robione więc można przełożyć ;)

Najgorsze, zę auto potrzebne na codzień:mad: a robota trochę potrwa, bo pewnie i tak najpierw bym chciał rozłożyć i zobaczyć jak wyglądają szklanki i wtedy podjąć ostateczna decyzję czy remont w ogóle miałby sens:confused:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
remont silnika zawsze ma sens, pod warunkiem że dół jest zdrowy i głowica nie pęknięta, jak powymieniasz uszczelniacze rozrząd itp to pojeździsz bo wiesz co masz, łatwiej kupić gotowy cały silnik ale jak wyremontujesz to wiesz co masz

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Jak już pisałem raczej jestem za remontem, ale przy tym silniku mam pewne wątpliwości...
dodatkowo blok jest aluminiowy i słyszałem, że lubią puszczać gwinty:mad:
pewnie trzeba będzie zrobić tak, że ściągnę głowicę, zobaczę jak wyglądają cylindry - czy jeszce się nadają, sprawdzę panewki, głowica do sprawdzenia / planowania i składać...

to może trochę pytań dotyczących remontu:
1. jak to jest z tymi pływającymi szklankami - ine miałem jeszcze z takimi do czynienia ;), na dole mają jakieś uszczelki, czy lepiej je zabezpieczyć, żeby się nie ruszyły, czy wymienić te uszczelki - raczej jak juz robic to bym wolał te uszczelki wymienić, tylko czy jest z tym jakiś kłopot, komplikacje??
2. macie jakieś namiary gdzie można kupić zestaw uszczelek silnikowych?? patrzyłem na stronach inter cars i nie mają dostępnych, w necie też ciężko znaleźć... jutro postaram sie zapytać w serwisie Peugeota.
3. w takim komplecie jakie uszczelki się znajdują? z tego co po zdjęciach widziałem to UPG, uzczelka pokrywy, uszczelki szklanek, uzczelniacze wału (dwa), uszczelniacze zaworów, uszczelki dolotu i wylotu. dokupić będę muiał uszczelkę miski olejowej. Czy w komplecie bedzie uszczelka osłony termostatu, czy też musze dokupić? jakąś jeszcze uszczelkę pominąłem? :)

Do góry Bottom